Μείωσαν τον δανεισμό οι ελληνικές ναυτιλιακές

Μείωσαν τον δανεισμό οι ελληνικές ναυτιλιακές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται μειωμένος κατά 4,93% στα τέλη του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από ελληνικές και ξένες τράπεζες διαμορφώθηκε στα 57,211 δισ. δολ. από 62,711 δισ., μειωμένος κατά 8,77% από το προηγούμενο έτος ενώ εξ αυτών, τα 8,721 δισ. δολ. έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες. Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων των τραπεζών στην οποία προέβη η Petrofin Bank Research.

Ελληνικές τράπεζες

Είναι αξιοσημείωτο πως δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Βank και Eurobank αύξησαν τις χρηματοδοτήσεις τους στην ελληνόκτητη ποντοπόρο κατά 4,29% και 2,59% αντίστοιχα. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός πως παρά τη συνολική μείωση του δανεισμού τους από τραπεζικά ιδρύματα, οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις αύξησαν τον στόλο τους τόσο σε αριθμό όσο και σε χωρητικότητα. Εξέλιξη που μαρτυρά την αύξηση της χρηματοδότησης των σχετικών επενδύσεων απο ίδια κεφάλαια. Σήμερα, το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς την ελληνόκτητη ναυτιλία εξακολουθεί να εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς (2,73 δισ. δολ. χωρίς αυτά προς την ακτοπλοΐα), η οποία καταλαμβάνει την 5η θέση στο σύνολο ελληνικών και ξένων τραπεζών και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα στην 9η θέση (2,368 δισ.), η Alpha Bank στη 10η (2,190 δισ.), η Eurobank στην 19η (1,227 δισ.) και η Aegean Baltic στην 29η (205,4 εκατ.).

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τόσο τα υπόλοιπα των δανείων όσο και τις εγκεκριμένες αλλά μη εκταμιευμένες, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016, πιστώσεις.

Μεγαλύτερη σε χαρτοφυλάκιο δανείστρια τράπεζα της ελληνικής ναυτιλίας παραμένει η Credit Suisse με συνολικές πιστώσεις 6,47 δισ. δολ.

Οι δέκα μεγαλύτερες σε πιστώσεις προς τους Ελληνες εφοπλιστές τράπεζες, ελληνικές και ξένες, παρά το γεγονός πως αθροιστικά εμφανίζονται να έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην ελληνόκτητη ποντοπόρο κατά 5,36%, καλύπτουν το 55,19%% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού του κλάδου. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν μερίδιο 81,04%. Ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχει στην ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση παρέμεινε στα 51. Σημειώνεται πως η γερμανική Commerzbank δεν περιλαμβάνεται πλέον στις πιστώτριες, καθώς έχει αποεπενδύσει από τον κλάδο, ενώ σε ανάλογη διαδικασία βρίσκεται και η Royal Bank of Scotland.

Ασιατικά χαρτοφυλάκια

Πτώση δείχνουν, επίσης, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια τα χαρτοφυλάκια των ασιατικών και ειδικά των κινεζικών τραπεζών, καθώς η βαθιά κρίση των ναυλαγορών κατά το 2016 οδήγησε σε περιορισμό του ρίσκου στην ποντοπόρο.

O περιορισμός του τραπεζικού δανεισμού στην ποντοπόρο υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω πωλήσεων δανείων είτε σε άλλες τράπεζες όπως η Berenberg Bank, είτε σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης όπως η Orix, είτε σε μεμονωμένους πελάτες που περιλαμβάνουν και ειδικευμένα funds. Παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες στη ναυτιλιακή αγορά, οι εκπτώσεις (discounts) στις τιμές πώλησης των δανείων έναντι των ονομαστικών τους αξιών δεν ήταν μεγάλες και κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε ένα εύρος μεταξύ 10% και 20% της αξίας των υποκείμενων δανείων, ανάλογα και με το πιστοληπτικό προφίλ της κάθε περίπτωσης, επισημαίνει ο Τεντ Πετρόπουλος επικεφαλής της Petrofin Research.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή