Εκδήλωση στη Βουλή για τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες

Εκδήλωση στη Βουλή για τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες έχει επαναφέρει τη συζήτηση σχετικά με το πού θα καταλήξουν τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν για το ελληνικό Δημόσιο.

Χθες στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη διοργάνωσε ειδική εκδήλωση με θέμα την άλλη εναλλακτική πρόταση επίλυσης των προβλημάτων χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, η οποία άνοιξε με χαιρετισμό της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά. Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συνέδεσε τη θητεία του στο υπουργείο με την επανεκκίνηση της προσπάθειας αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, υπενθύμισε ότι το 2013 θεσμοθετήθηκε η απόδοση του 75% των εσόδων από την εκμετάλλευσή τους για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

«Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από μνημόνια και δανειστές, πρέπει με καθαρό και σαφή τρόπο να εντοπίσουμε νέες πηγές εθνικού πλούτου και νέες προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τα επόμενα χρόνια το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα να έχει επιπλέον έσοδα της τάξης των 1,5-2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και για αρκετές δεκαετίες», τόνισε κ. Μανιάτης. Μια ιδέα για τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων έδωσε στην εκδήλωση ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, κ. Γιάννης Γρηγορίου. Οπως είπε, σε περίπτωση ανακάλυψης και εκμετάλλευσης επί 25ετίας ενός κοιτάσματος 100 εκατ. βαρελιών στο Ιόνιο, εκτιμάται ότι οι αρχικές κεφαλαιουχικές επενδύσεις ύψους 1,8 – 2 δισ. ευρώ θα συμβάλλουν σε ετήσια αύξηση 0,4% του ΑΕΠ, με το κοινωνικό προϊόν από την άμεση και έμμεση απασχόληση να ανέρχεται ετησίως στα 120 εκατ. ευρώ και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου σε 180 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή