Οι Κουβανοί εκπαιδεύονται στις μπίζνες

Οι Κουβανοί εκπαιδεύονται στις μπίζνες

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αλλαγές σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στο οικονομικό μοντέλο της Κούβας, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Πληθαίνουν οι επιχειρηματίες και οι ανάγκες δανεισμού τους για την ίδρυση και την ανάπτυξη των εταιρειών τους. Από το 2011, η κομμουνιστική κυβέρνηση εγκαινίασε σειρά μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της ελεύθερης οικονομίας. Το 2016 ξεπερνούσαν τις 535.000 οι επισήμως καταγεγραμμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Κούβα.

Δεδομένου, όμως, ότι ούτε οι ίδιοι ούτε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία για χορηγήσεις δανείων, ζητούν βοήθεια από το εξωτερικό. Η απάντηση ήρθε από το γερμανικό Ιδρυμα Ταμιευτηρίων. Από το 2000 έως το 2002 και σε συνεργασία με την κουβανική τράπεζα ΒΡΑ, oι Γερμανοί εκπόνησαν πρόγραμμα για την εκπαίδευση Κουβανών τραπεζικών υπαλλήλων. Επιπλέον, το 2015 υπογράφηκε γερμανοκουβανική συμφωνία για τη μετεκπαίδευση εργαζομένων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ από το 2016 συμμετέχει στην όλη διαδικασία και η κεντρική τράπεζα της Κούβας. Οπως επισημαίνει στην DW ο Νικλάους Μπέργκμαν, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων, «η πρόκληση οφείλεται στο ότι οι μικροεπιχειρηματίες δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία, οπότε καλούνται να ξεκινήσουν από την αρχή».

Οσον αφορά τις τράπεζες, αυτές υστερούν σε εμπειρίες στο πεδίο χορήγησης δανείων προς ιδιώτες επιχειρηματίες, ειδικά στο να μπορούν να εκτιμήσουν το αξιόχρεο των τελευταίων. Στο πλαίσιο της κατάρτισης των τραπεζοϋπαλλήλων, αυτοί μαθαίνουν με τη χρήση παραδειγμάτων πώς να λαμβάνουν αποφάσεις, να καταρτίζουν έναν προϋπολογισμό και να αξιολογούν αν μπορεί να χορηγηθεί ένα επιχειρηματικό δάνειο. Τέλος, όπως παρατηρεί ο Νικλάους Μπέργκμαν, πολύ χρήσιμες είναι η τεχνογνωσία των πρώην ανατολικογερμανικών ταμιευτηρίων και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή