Η Βενεζουέλα βγάζει στο σφυρί ομόλογα αξίας 5 δισ. δολαρίων

Η Βενεζουέλα βγάζει στο σφυρί ομόλογα αξίας 5 δισ. δολαρίων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βενεζουέλα επιχειρεί να καταφύγει στην πώληση ομολόγων αξίας 5 δισ. δολαρίων σε διάφορα funds, με μεγάλη έκπτωση. Στόχος της είναι να αντλήσει κεφάλαια για να αποφύγει την πτώχευση που, όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, θεωρείται αναπόφευκτη από την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών και των παραγόντων της αγοράς. Το Καράκας άντλησε προ ημερών σχεδόν 900 εκατ. δολάρια, όταν η Goldman Sachs και η ιαπωνική τράπεζα Nomura αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά περίπου στο 1/3 της ονομαστικής τους τιμής ομόλογα της χώρας αξίας περίπου 2,9 δισ. δολαρίων.

Αυτή τη φορά πρόκειται για ομόλογα που εξέδωσε το Καράκας τον Δεκέμβριο, μέσω της κινεζικής χρηματιστηριακής Haitong Securities, και τα οποία λήγουν το 2036. Κατά την έκδοσή τους, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για τίτλους που είχαν τον χαρακτήρα υποσχετικών, με σκοπό να τα δώσει σε εταιρείες που εισάγουν βασικά είδη διατροφής και φάρμακα. Κι αυτό, γιατί εταιρείες αυτού του είδους έχουν αναστείλει σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητά τους, καθώς η κυβέρνηση τους οφείλει πολλά δισ. δολάρια. Η κινεζική χρηματιστηριακή τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να προωθήσει τα ομόλογα σε διάφορα αμερικανικά hedge funds που ειδικεύονται σε αγορές ομολόγων αναδυόμενων αγορών. Η επιλογή της Goldman Sachs και της Nomura βασίζεται στην προσδοκία τους να αντλήσουν μεγάλα κέρδη όταν η αξία των ομολόγων πολλαπλασιασθεί έπειτα από μια αλλαγή κυβέρνησης στο Καράκας.

Προκύπτει, πάντως, από το σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal ότι αυτή τη φορά ακόμη και τα ριψοκίνδυνα funds διστάζουν να αγοράσουν τα ομόλογα, καθώς υποψιάζονται ατασθαλίες στη συναλλαγή, ενώ ανησυχούν για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο Καράκας. Εχει ήδη εκδηλωθεί εντονότατη αντίδραση κατά της Goldman Sachs, την οποία η αντιπολίτευση κατηγόρησε ότι τείνει χείρα βοηθείας στην αυταρχική κυβέρνηση του Nικολάς Μαδούρο. Σημειωτέον ότι στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση της εν λόγω κυβέρνησης, βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στους επικεφαλής 13 μεγάλων τραπεζών, μεταξύ άλλων και του Λόιντ Μπλανφάιν της Goldman. Ο επενδυτικός κολοσσός έχει, πάντως, υπεραμυνθεί της επιλογής του, τονίζοντας πως αγόρασε τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά μέσω της χρηματιστηριακής Dinosaur Group και δεν είχε καμία συναλλαγή ούτε εμπλοκή με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Σε αντίθεση με τα ομόλογα που αγόρασαν προ ημερών η Goldman και η Nomura, τα ομόλογα που προσπαθεί τώρα να επαναπωλήσει η Haitong δεν είναι εγγεγραμμένα σε διεθνείς οργανισμούς, όπως οι Euroclear και Depository Trust & Clearing Corp, που διαχειρίζονται τέτοιου είδους συναλλαγές και, επομένως, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ηλεκτρονικής συναλλαγής. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές διστάζουν να τα αγοράσουν. Eχοντας αποκλειστεί από τις αγορές τα τελευταία χρόνια, η Βενεζουέλα αναγκάζεται να καταφεύγει σε ανορθόδοξες μεθόδους χρηματοδότησης και να ζητεί τη μεσολάβηση μικρών και συχνά άγνωστων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες αποφεύγουν να εμπλακούν με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή