Λισαβόνα by locals

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκεφτείτε τα μπαρ όπου γεννήθηκαν τα φάδος, ανακαλύψτε το μονοπάτι που ενώνει τους λόφους της Λισαβόνας, δοκιμάστε γεύσεις από το Πράσινο Ακρωτήρι και πιείτε πορτογαλικό εσπρέσο σε ένα συνοικιακό καφενείο από τα παλιά.

«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΔΙΑΔΡΟΜΗ MONSANTO

Jardim Amalia Rodrigues

Καθημερινά

Δωρεάν

Οι λόφοι της Λισαβόνας προσφέρουν υπέροχη θέα στις γειτονιές της πόλης. Έτσι, η δημοτική αρχή δημιούργησε την «πράσινη» διαδρομή Monsanto, ένα μονοπάτι που τους ενώνει και είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν έναν περίπατο ή να αθληθούν στη φύση.

Η αφετηρία του βρίσκεται στο πάρκο του Εδουάρδου Ζ΄με θέα στο κάστρο και στο ποτάμι. Η διαδρομή συνεχίζεται περνώντας δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο, το τζαμί και τα κτίρια του Universidade Nova. Από τον παρακείμενο λόφο θα δείτε το υδραγωγείο, ενώ το μονοπάτι φτάνει έως το περιαστικό δάσος Monsanto.

– CLAUDIO CARNEIRO


LEITARIA MODERNA 

Rua Sao Cristóvao 37

Τετάρτη-Δευτέρα 07.00-20.00

Πρωινό: 2,50 ευρώ

Σε αυτό το συνοικιακό καφενείο ο χρόνος έχει σταματήσει στα ’70s. Είναι το αγαπημένο στέκι των περιοίκων, οι οποίοι συναντιούνται εδώ για να μοιραστούν τα νέα της γειτονιάς. Μάλιστα, οι θαμώνες ζήτησαν επίμονα από τον ιδιοκτήτη να μην το ανακαινίσει. Οι σπεσιαλιτέ του είναι ο bica, ο δυνατός πορτογαλικός εσπρέσο, και το πρωινό –με τοστ, κέικ, ψωμί, γάλα, χυμούς, τσάι, καφέ–, το οποίο θα απολαύσετε συντροφιά με τις φιλόξενες ηλικιωμένες κυρίες των γύρω σπιτιών. Το απόγευμα είναι η ώρα των αντρών για μπίρα, κρασί και ιστορίες από τα παλιά.

– ALEXANDRE COTOVIO


AMIGOS DA SEVERA 

Rua do Capelao 34

Καθημερινά 20.00-00.00

Σφηνάκι Ginjinha: 1 ευρώ

Ο θρύλος λέει πως εδώ γεννήθηκαν τα φάδος, αυτό το μοναδικό μουσικό είδος που έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Λισαβόνας. Η συγκεκριμένη ταβέρνα ήταν μια «tasca», το μέρος δηλαδή όπου οι άντρες έβρισκαν φτηνά ποτά και όμορφες πόρνες. Η Μαρία Σεβέρα με την υπέροχη φωνή, κόρη του ιδιοκτήτη, σέρβιρε και τραγουδούσε. Σήμερα, όσο ο σινιόρε Αντόνιο σάς σερβίρει σφηνάκια λικέρ Ginjinha, μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία να σας ταξιδέψει σ’ εκείνη την εποχή.

– ALEXANDRE COTOVIO


ΣΙΝΕΜΑ SAO JORGE

Avenida da Liberdade 175

Tηλ. +351 21-3103400

Ανοιχτά ανάλογα με τις ώρες προβολών

Ένα από τα λίγα εναπομείναντα παραδοσιακά σινεμά της πόλης. Το 1950 που χτίστηκε διέθετε το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στη χώρα, με περισσότερα από 1.800 καθίσματα. Σήμερα η αίθουσα έχει χωριστεί σε τρεις μικρότερες, ο χώρος παραμένει όμως εντυπωσιακός και έχει καταφέρει να επιβιώσει της επέλασης των multiplex. Σχεδόν κάθε μήνα προβάλλονται αφιερώματα (ισπανικού, γαλλικού, ιταλικού, ινδικού κινηματογράφου), ενώ συχνά φιλοξενούνται συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

– SUSANA GUERREIRO


CAFE COM CALMA

Rua do Acucar 10, 1950

Tηλ. +351 21-8680398

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-19.00

Σάββατο 12.00-17.00

Brunch: 14,90 ευρώ

Άνετο περιβάλλον με απαλά χρώματα, μεγάλα τραπέζια, ένας παλιός πάγκος και χαμογελαστό προσωπικό: ό,τι πρέπει για ένα διάλειμμα από την εξαντλητική περιήγηση στην πόλη. Κάποτε, έχοντας περάσει κάμποσες ώρες εδώ, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα μαζί μου το πορτοφόλι μου. Με αντιμετώπισαν σαν να γνωριζόμασταν από παλιά, λέγοντας: «Δεν πειράζει, θα πληρώσεις την επόμενη φορά». Τo Σάββατο σερβίρουν χορταστικά brunch μόνο με 14,90 ευρώ.

– SUSANA GUERREIRO


ASSOCIACAO CABOVERDEANA

Rua Duque de Palmela 2-8ο

Tηλ. +351 21-3531932

Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-15.00

Γεύμα και ποτά: 10 ευρώ

Ανακάλυψα αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό χάρη στην επιμονή των φίλων μου. Το εστιατόριο βρίσκεται στον όγδοο όροφο ενός κτιρίου στην καρδιά της Λισαβόνας και σερβίρει νοστιμότατη κουζίνα από το Πράσινο Ακρωτήρι. Δοκιμάστε το διάσημο cachupa (βραστό με καλαμπόκι, φασόλια και κρέας), κοτόπουλο α λα κρεόλ ή μια υπέροχη μπριζόλα τόνου με κρεμμύδια, ρύζι και φασόλια. Τα βράδια της Τρίτης και της Πέμπτης, που η ορχήστρα παίζει εξωτικές μουσικές, θα δείτε πολλούς θαμώνες

να χορεύουν χαρούμενοι.

– CLAUDIO CARNEIRO


ESPLANADA DA MATA

Avenida Gago Coutinho –

Parque José Gomes Ferreira

Tηλ. +351 960-3555985

Τρίτη-Κυριακή 10.00-20.00

Rustic Burger: 4,50 ευρώ

Στη μέση του πάρκου José Gomes Ferreira, έκτασης 100 στρεμμάτων, κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου, υπάρχει αυτό το αναψυκτήριο με αυθεντικές γερμανικές μπίρες, καταπληκτικά τοστ και παιδική χαρά. Είτε είστε μεγάλη παρέα είτε θέλετε να ξεκουραστείτε από τις βόλτες ή απλώς να περάσετε λίγη ώρα με συζήτηση και ένα καλό βιβλίο, αυτή η όαση στην καρδιά του πάρκου είναι ιδανική.

– NUNO LOPES DE PAULA


FABRICA BENETTON

4ο andar, Rua Garrett, 83

Tηλ. +351 21-3556764

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-08.00

Ένα μέρος που σφύζει από νεανική ορμή, έμπνευση και δημιουργικότητα. Πρόκειται για το Κέντρο Επικοινωνιακών Ερευνών του ομίλου Benetton και βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του καταστήματος της εταιρείας στην πορτογαλική πρωτεύουσα. Διαθέτει προς πώληση ποικιλία αντικειμένων σχεδιασμένων από Πορτογάλους και ξένους δημιουργούς, όπως και έναν χώρο για εκθέσεις έργων τέχνης.

– ERIK LASSCHE


TOPO 

Cc Martim Moniz, 6ο, Praça Martim Moniz

Tηλ. +351 21-5881322

Τρίτη-Πέμπτη 17.00-00.00

Παρασκευή-Σάββατο 17.00-02.00

Chicken Satay: 5 ευρώ

Το πιο μοδάτο μπαρ-ταράτσα της πόλης σερβίρει εκπληκτικό φαγητό (το chicken satay του είναι από τα καλύτερα που έχω γευτεί) και υπέροχα ποτά και κοκτέιλ (δοκιμάστε τζιν με μαύρο πιπέρι και βασιλικό). Η θέα στις παλιές συνοικίες της πόλης, στο κάστρο και στην πλατεία Martim Moniz κόβει πραγματικά την ανάσα.

– NUNO LOPES DE PAULA


CASTRO BEER

Rua de Sao Paulo, 121

Tηλ. +35 1931013119

Δευτέρα-Παρασκευή 14.00-02.00

Σάββατο-Κυριακή 15.00-03.00

Μπίρα: 1 ευρώ

Και πάνω που νόμιζα ότι τα ήξερα όλα για τη γειτονιά μου, ανακάλυψα αυτό το μπαρ. Έχει live μουσική, φτηνή μπίρα και η διακόσμησή του από παλέτες αποτελεί ύμνο στην τέχνη τού «Κάν’ το μόνος σου», ενώ ο ένας τοίχος του αποτελείται από ξύλινα κουτιά γεμάτα φυτά. Επίσης διαθέτει δύο πράγματα που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλα μπαρ της πόλης: ποδοσφαιράκι και βελάκια.

– RAQUEL DIAS

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή