Από την οίηση πολλά έχουμε χάσει

Από την οίηση πολλά έχουμε χάσει

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αναρωτιέστε ποιος είναι ο Χάσι, για την ακρίβεια ο Μπεσνίκ Χάσι. Για να σας λύσω την απορία, που ήταν και προσωπική βεβαίως, ο Χάσι θα είναι ο νέος προπονητής του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Αυτό που τον διαφοροποιεί από τη μακρά λίστα πρώην, νυν και επόμενων προπονητών, ένα είδος που με μανία καταναλώνει το χαμηλού επιπέδου και υψηλής παραβατικότητας ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι η εθνικότητά του.

Διότι ο Χάσι είναι Κοσοβάρος και πολιτογραφημένος Αλβανός και μόνον η σκέψη περί πρόσληψής του προκάλεσε μία καταιγίδα σχολίων στο Διαδίκτυο, τα περισσότερα εκ των οποίων, ακόμη κι όσα αφορούσαν την προπονητική του αξία (για την οποία ο γράφων δηλώνει ότι έχει πλήρη άγνοια), κατέληγαν αμέσως ή εμμέσως στο ζήτημα της εθνικότητας του προπονητή.

«Μα σε Αλβανό;» ήταν η απροκάλυπτη ή ανομολόγητη κατάληξη των περισσότερων σχολιογράφων, που παρά τις εθνικές περιπέτειες ουδεμία διάθεση έχουν να εγκαταλείψουν το αφήγημα περί «εθνικής υπεροχής».

Και πώς να το καταφέρουν άλλωστε, όταν από την πλειονότητα του πολιτικού και του, θεωρητικώς, πνευματικού κόσμου περιλαμβανομένων και αρκετών ιεραρχών, το αφήγημα του περιούσιου λαού παραμένει κυρίαρχο: Είμαστε οι πιο έξυπνοι, οι πιο ικανοί (και ως προπονητές ποδοσφαίρου, κάτι το οποίο μπορούν να βεβαιώσουν οι… δικοί μας Ρεχάγκελ και Σάντος) και, παράλληλα, οι πιο αδικημένοι από την Ιστορία και θύματα των βουλών των «ισχυρών».

Η κρίση και η χρεοκοπία των τελευταίων ετών θα έπρεπε να μας έχουν κάνει όλους σοφότερους. Φευ! Ελάχιστοι είναι οι πρόθυμοι να διατυπώσουν τις δυσάρεστες αλήθειες, λίγοι και αυτοί που είναι έτοιμοι να τις ακούσουν (και υπό την έννοια αυτή, ακόμη κι αν η μόνη αναγνώριση στον αποδημήσαντα Κων. Μητσοτάκη είναι ότι δεν δίστασε να προειδοποιήσει τους Ελληνες για τα δύσκολα, αυτό τον καθιστά στους ξεχωριστούς της νεοελληνικής πολιτικής σκηνής).

Σε αυτή τη δίνη της εθνικής υπεροχής πρωταγωνιστούν όχι μόνον δεξιοί ευαγγελιστές αλλά και πλείστοι όσοι, κατά δήλωσή τους, αριστεροί. Εσχάτως, δε, και με δηλώσεις που φθάνουν τα όρια της παράκρουσης καθώς χαρακτηρίζουν ως προδοσία την ελπίδα των νέων να αναζητήσουν καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Πού; Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που στηρίχθηκε διαχρονικά στη διασπορά της, που υπερηφανεύεται γι’ αυτή, που σε τελική ανάλυση θα έπρεπε να ντρέπεται, συνολικά ως κοινωνία, που εξαναγκάζει τους νέους της σε μία νέα μετανάστευση.

Σε αυτό το περιβάλλον υπεροχής, ο Αλβανός Χάσι τολμά να αμφισβητήσει και τα προπονητικά μας πρωτεία. Αναμένω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των οπαδών στα γήπεδα. Εστω κι αν πολλοί από αυτούς πανηγυρίζουν για τα μοναδικά κατορθώματα του Ελληνα Αντετοκούνμπο στο NBA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή