Ενας επικίνδυνος άνθρωπος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει ένα μοτίβο (με την έννοια ότι αποδίδει με σχετική ακρίβεια τη σημασία της αγγλικής λέξης pattern) σε όσα λέει και κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό είναι η συνέπεια με την οποία επιχειρεί να ανατρέψει εκ βάθρων την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα. Σε τέτοιο βαθμό και με τόση μανία, που οδηγεί σε σκέψεις περί ψύχωσης από την οποία διακατέχεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για τον προκάτοχό του. Χωρίς να σημαίνει ότι σε αυτήν και μόνο οφείλονται τα ερωτήματα, τα οποία συνεχώς πληθαίνουν, για την πνευματική ισορροπία του ανθρώπου που κυβερνά σήμερα την ισχυρότερη χώρα του πλανήτη.

Οι ενδείξεις είναι σαφείς. Μια από τις πρώτες κινήσεις του Ντ. Τραμπ μόλις ανέλαβε την εξουσία ήταν να ξηλώσει το λεγόμενο Obamacare, τον νόμο δηλαδή με τον οποίο εκατομμύρια φτωχοί Αμερικανοί απέκτησαν πρόσβαση σε φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Ταυτόχρονα σχεδόν, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις αντιδράσεις των Ινδιάνων και τα περιβαλλοντικά ρίσκα, και έδωσε εντολή να περάσουν από τα εδάφη τους στη Βόρεια Ντακότα δύο αγωγοί πετρελαίου, που ο Ομπάμα είχε «παγώσει» την κατασκευή τους. Αυτά στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μαζί με την αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στους Λατίνους.

Στο διεθνές στερέωμα, η πλήρης ανατροπή της πολιτικής Ομπάμα είναι πολύ πιο αισθητή. Στις σχέσεις με τη Ρωσία, την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία, με το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, αλλά και όσον αφορά το ΝΑΤΟ, το κλίμα, τις διεθνείς συμφωνίες. Ο Ντ. Τραμπ ακολουθεί παντού τον ακριβώς αντίθετο δρόμο. Απείλησε να το κάνει και απέναντι στην Κίνα, αλλά μετά το σκέφτηκε καλύτερα ή κάποιοι τον έπεισαν, ίσως οι ίδιοι οι Κινέζοι, και έκανε πίσω. Προς το παρόν. Εκείνο που παραμένει ως γεγονός όμως τώρα είναι ότι με τη Ρωσία δεν έχει επέλθει ακόμη κάποια ισορροπία, οι αμερικανογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ κακό σημείο, με την Ευρώπη γενικά υπάρχει αντιπαλότητα, η στόχευση πάλι του Ιράν δημιουργεί νέες εστίες αστάθειας στη Μέση Ανατολή, η δε συμπόρευση με τη Σαουδική Αραβία, με αντίτιμο κολοσσιαίες παραγγελίες οπλικών συστημάτων σε αμερικανικές εταιρείες, της παρέχει πιστοποιητικά αθωότητας, και το Ισραήλ του Νετανιάχου ξαναβρήκε τη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον στον εποικισμό της Γάζας.

Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα, δίχως να κλείνει άλλα, και δίνει την εντύπωση ότι χαίρεται να προκαλεί ανασφάλεια. Ενδεχομένως να είναι ακόμη πρόωρο να βγάλει κανείς οριστικά συμπεράσματα. Ομως ο χρόνος τρέχει γεμάτος με επεισόδια και γεγονότα που πείθουν όλο και περισσότερο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος για τον πλανήτη. Με τη συμπεριφορά του, με αυτά που λέει και κάνει, με τις διαδικασίες που υιοθετεί. Αγνωστο μέχρι πού μπορεί να φτάσει, αλλά φαίνεται να διαθέτει όλα τα… προσόντα για να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις, ακόμη και αιματοχυσίες, στον κόσμο. Προσδεθείτε και προσεύχεστε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή