Ο Ερντογάν επέλεξε στρατόπεδο

Ο Ερντογάν επέλεξε στρατόπεδο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιοι λόγοι επιβάλλουν στον Τούρκο Πρόεδρο τη συνεργασία με το Κατάρ;

Ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας επιλέγει στρατόπεδο για την χώρα του στην αναμέτρηση της Σαουδικής Αραβίας με το Κατάρ. Τα οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουν στην Τουρκία στενή συνεργασία με το Κατάρ.

Με απόφαση που έλαβε χθες το τουρκικό κοινοβούλιο, η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει 3000 Τούρκους στρατιώτες σε στρατιωτική βάση που δημιουργεί στο Κατάρ. Η κίνηση βασίζεται σε προηγούμενη συμφωνία των δυο χωρών, η οποία συμπεριλαμβάνει και ένα πακέτο κοινών επενδύσεων στην στρατιωτική βιομηχανία, ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η Τουρκία ετοιμάζεται να πωλήσει στο Κατάρ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αυτή την στιγμή στο Κατάρ βρίσκονται 88 Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι επιβλέπουν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής βάσης που παραχωρείται στην Τουρκία.

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

Ποιοι παράγοντες κρύβονται πίσω από την σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών στο πεδίο της άμυνας και της υποστήριξης που παρέχει η Άγκυρα στο Κατάρ, το οποίο αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη συγκυρία;

Πληροφορίες δείχνουν ότι τα οικονομικά συμφέροντα, κυρίως οι οικονομικές διασυνδέσεις του αναδυόμενου τουρκικού κεφαλαίου με το Κατάρ είναι ο βασικός παράγοντας-καταλύτης που επιβάλλει στην Άγκυρα την συνεργασία με αυτή την χώρα.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο εξάμηνο οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία ξεπερνούν πλέον τα 1,5 δισ. δολάρια. Σε πολλές από αυτές τις επενδύσεις διαδραματίζουν ρόλο Τούρκοι επιχειρηματίες που υποστηρίζουν το τουρκικό κυβερνών κόμμα.

Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία παρουσιάζουν ανοδική πορεία και σε λίγο διάστημα αναμένεται να εκτοπίσουν το ευρωπαϊκό και δυτικό κεφάλαιο από την πρωτοκαθεδρία στο τουρκικό οικονομικό πεδίο.

Ανοδική πορεία σημειώνουν και οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Κατάρ, με τον τουρκικό οικοδομικό τομέα να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά του Κατάρ και κυρίως το σχεδιαζόμενο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κύπελλο σε αυτή την χώρα.

Οι επενδύσεις του Κατάρ έρχονται σε στενή συνεργασία με τουρκικές οικογένειες και ομίλους, όπως λ.χ. αυτό του Ετχέμ Σαντζάκ, που βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το τελευταίο διάστημα, το Κατάρ έχει αναπτύξει ακτίνα δράσης στον τραπεζικό τομέα και στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας. Πριν από λίγο καιρό, η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ αγόρασε από τη Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας την πλειοψηφία των μετοχών της Finansbank.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την Ρωσία το Κατάρ συμμετέχει σε ένα ειδικό κονδύλιο που έχει δημιουργήσει η τουρκική κυβέρνηση για δημόσιες επενδύσεις, με την συμμετοχή πολλών δημόσιων επιχειρήσεων και τραπεζών λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τέλος, η Τουρκία δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για τα ενεργειακά αποθέματα του Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή