Ευρ. Δικαστήριο: Αδύνατη η κατά γράμμα εφαρμογή του Δουβλίνου σε συνθήκες προσφυγικής κρίσης

Ευρ. Δικαστήριο: Αδύνατη η κατά γράμμα εφαρμογή του Δουβλίνου σε συνθήκες προσφυγικής κρίσης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάνθηκε σήμερα ότι η προσφυγική κρίση δημιουργεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα οι χώρες της ΕΕ στις οποίες πρώτα αιτούνται ασύλου οι πρόσφυγες, και όχι απαραίτητα εκείνες μέσω των οποίων εισέρχονται αρχικά στην ΕΕ, να είναι υπεύθυνες για την εξέταση των αιτήσεών τους, παρά τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου.

Συγκεκριμένα, η γενική εισαγγελέας, σε σημερινή δήλωσή της, υποστήριξε τη μη δεσμευτική για το Ευρωδικαστήριο άποψη, ότι οι άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές που χρησιμοποιούν την οδό των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα κράτη να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων ασύλου και σε αυτήν την περίπτωση η ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει άλλες χώρες.

Η εισαγγελέας έλαβε, όπως αναφέρει, υπόψη της δύο περιπτώσεις, ενός Σύρου που ταξίδεψε από τη Συρία στη Σλοβενία μέσω της Κροατίας και μίας οικογένειας από το Αφγανιστάν που κατέφυγε στην Αυστρία, έχοντας αρχικά εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Σλοβενία και η Αυστρία, αντίστοιχα, θα έπρεπε να είναι υπεύθυνες για την εξέταση των αιτήσεών τους. «Αν τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θεωρηθούν υπεύθυνα για την υποδοχή και διαχείριση εξαιρετικά αυξημένου αριθμού αιτούντων ασύλου, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απλά να μην καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει τα κράτη-μέλη σε αδυναμία συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις τους βάσει του κοινοτικού και διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.

(Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή