Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στη Λαμπεντούζα για την Ασφάλεια στη Μεσόγειο

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στη Λαμπεντούζα για την Ασφάλεια στη Μεσόγειο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, συμμετείχε χθες, σε συνάντηση με θέμα την Ευρωπαϊκή Συνεργασία για την Ασφάλεια στη Μεσόγειο (European Relationship for Mediterranean Security – E.R.ME.S.), στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Τον κ. Αρχηγό συνόδευε η Γενική Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιταλικής Αστυνομίας, η οποία υλοποιήθηκε για πρώτη φόρα, με τη συμμετοχή των Αρχηγών Αστυνομίας 9 ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών και συγκεκριμένα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η προώθηση κοινών στρατηγικών και η ενδυνάμωση της συνεργασίας των συμμετεχόντων χωρών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν στα θέματα της ασφάλειας στον Μεσογειακό χώρο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Αρχηγός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελληνική Αστυνομία χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ιταλικής Αστυνομίας για την πραγματοποίηση, στο νησί της Λαμπεντούζα, της πρώτης συνάντησης των Αρχηγών των Αστυνομιών των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, με θέμα "Ευρωπαϊκή Συνεργασία για την Ασφάλεια στη Μεσόγειο", υπό τον τίτλο E.R.ME.S. Μετέχουμε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία αυτή. Πιστεύουμε ότι συζητώντας άμεσα και προσωπικά οι Αρχηγοί και ανταλλάσσοντας απόψεις για τα θέματα που μας απασχολούν, όπως, κυρίως, τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων μεταναστών, η τρομοκρατία και άλλες μορφές διασυνοριακού ή διεθνικού εγκλήματος (όπως η διακίνηση ή η εμπορία ναρκωτικών και όπλων) θα διαμορφωθούν κοινές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και απειλών.

Όλα αυτά, μέσα από κοινές προσπάθειες, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και αμοιβαιότητας μεταξύ των Αστυνομιών, με στόχο την εσωτερική ασφάλεια των χωρών μας και της Ευρώπης γενικότερα. Όλοι οι συνάδελφοί μου, σήμερα, υπήρξαν αγγελιοφόροι καλών προθέσεων και ιδεών για τη συνεργασία και την επίλυση των κοινών προβλημάτων μας. Όπως θα έκανε ένας καλός αγγελιοφόρος, ο θεός Ερμής, στον οποίο παραπέμπει και ο λογότυπος της σημερινής συνάντησης.

Δεσμευθήκαμε όλοι οι Αρχηγοί και εκπρόσωποι Αρχηγών από εννέα χώρες ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχισθεί, με στόχο την αμεσότερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία για τα θέματα αυτά που αφορούν τις χώρες μας, οι οποίες βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε και σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος αυτού του θέματος, της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και πριν σχεδόν δύο μήνες, στις 17 Απριλίου, υποδέχθηκα τον Ιταλό ομόλογό μου στην Αθήνα. Είχαμε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και βρήκαμε κοινά σημεία στα θέματα που μας απασχολούν.

Και στη Λαμπεντούζα, σήμερα, επιβεβαιώθηκε ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελληνική και την Ιταλική Αστυνομία. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και ότι στο μέλλον μπορούμε να προσδοκούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή