Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;

14' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λευκές παραλίες, ειδυλλιακά resorts και ένας απίστευτος υποβρύχιος κόσμος. Ο πιο κοντινός στην Ελλάδα τροπικός προορισμός προσφέρει την ιδανική αναλογία πολυτέλειας και περιπέτειας, κρύβει τις δικές του αμαρτίες και σίγουρα αξίζει να τον επισκεφτείς, πριν εξαφανιστεί για πάντα.

Θα βαρεθώ. Έτσι πίστευα. Πόσο ωραία μπορεί να είναι πια σε ένα νησί 2 τ.χλμ. για μία εβδομάδα! Αυτά βέβαια απλώς τα σκεφτόμουν. Πού να ξεστομίσω την ανησυχία μου, που όλοι με κοίταγαν με μισό μάτι, καθώς φαντασιώνονταν ηλιοθεραπεία στην κατάλευκη άμμο, κολύμπι στις τιρκουάζ λιμνοθάλασσες του Ινδικού ωκεανού και διαμονή σε μια βίλα πάνω από το νερό; Και ναι, ωραία όλα αυτά, αλλά αυτό δεν είναι το μέρος για νεόνυμφους, νεο-ερωτευμένους ή (παράνομα) δεσμευμένους;  

Οι προσωπικοί μου μύθοι για τα νησιά της άγουρης αγάπης άρχισαν να καταρρίπτονται ήδη από το αεροπλάνο. Η πτήση πάνω από τις Μαλδίβες δεν μοιάζει με καμία άλλη στον κόσμο. Ένας σκούρος μπλε ωκεανός, διάστικτος από κοραλλιογενείς υφάλους με γαλάζιες λιμνοθάλασσες, και στη μέση μικρές καταπράσινες σταγόνες γης. Ποιος στα κομμάτια αποφάσισε να έρθει να μείνει εδώ και ποιο παράδοξο της ιστορίας μετέτρεψε αυτόν τον αφιλόξενο τόπο στη μέση ενός ανελέητου ωκεανού, γεμάτο προκλήσεις και ελάχιστους πόρους διαθέσιμους, σε έναν από τους πολυτελέστερους τροπικούς προορισμούς στον κόσμο;

Ο τουρισμός είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Μαλδίβων. Ξεκίνησε το 1971, όταν ο Ιταλός τουριστικός πράκτορας Goerge Codin, σε αναζήτηση παρθένων και ανεξερεύνητων νησιών, θέλησε να επισκεφτεί το Μάλε επιβιβαζόμενος σε ένα φορτηγό πλοίο. Ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο μεγάλος, που λίγους μήνες μετά αποφάσισε να φέρει ένα γκρουπ 22 Ιταλών, αεροπορικώς αυτή τη φορά, οι οποίοι θα φιλοξενούνταν σε σπίτια ντόπιων. Οι ταξιδιώτες ενθουσιάστηκαν και οι ντόπιοι είδαν τη μεγάλη ευκαιρία να ξεφύγουν από την αλιεία (και την απόλυτη φτώχεια) και να ανοιχτούν στον κόσμο του τουρισμού, μετατρέποντας τα ακατοίκητα νησιά τους σε resorts. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου εγκαινιάστηκε το πρώτο νησί-resort, το Kurumba.

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;-1

Η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα μετά τον τουρισμό είναι η αλιεία, που γίνεται με παραδοσιακά μέσα για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων. (Φωτογραφία: AP Photo/Eranga Jayawardena)

Το Kurumba, που στην τοπική γλώσσα Dhiveri σημαίνει «νεαρή καρύδα», είναι και ο πρώτος προορισμός του ταξιδιού μου. Από το αεροδρόμιο του Μάλε επιβιβάζομαι στο σκάφος του resort και σε 15΄ βρισκόμαστε ανοιχτά της μακριάς ξύλινης προβλήτας που οδηγεί στο νησί. Στην άκρη της βλέπω γύρω στους 10 ανθρώπους με λευκές στολές να στέκονται στη σειρά και να με χαιρετάνε από μακριά και στη μέση μία κυρία που ξεχωρίζει – μαθαίνω αργότερα ότι είναι η PR Manager του ξενοδοχείου. Χαμογελαστοί, με καλωσορίζουν όλοι διά χειραψίας, σαν να είμαι κάποια σημαντική προσωπικότητα – αυτή είναι η ιεροτελεστία άφιξης σε κάθε resort. Μου δίνουν αρωματισμένες πετσέτες και γάλα νεαρής καρύδας (kurumba) για να δροσιστώ και λίγα λεπτά αργότερα βρίσκομαι στην παραλιακή μου βίλα. Η προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα –ζέστη και υγρασία– απαιτεί αμέσως βουτιά. Κι έτσι όπως περπατάω πάνω στη λευκή άμμο ανάμεσα στους φοίνικες, νιώθω μια παράξενη οικειότητα, σαν να έχω ξαναβρεθεί εδώ, και συνειδητοποιώ ότι αυτό το τοπίο το έχω ξαναδεί σε δεκάδες καρτ ποστάλ και άλλα τόσα διαφημιστικά, και είναι τόσο φωτογενές, που καταλήγει να μοιάζει με κλισέ τουριστική μπροσούρα. Μπροστά μου απλώνεται η τιρκουάζ «λιμνοθάλασσα» που σε λίγα μέτρα διακόπτεται από το βαθύ μπλε του ωκεανού. Και καθώς δεν χρειάζεται να συνηθίσω τη θερμοκρασία του νερού (είναι απλώς δροσερό), κάνω κατευθείαν βουτιά με το κεφάλι. Εντελώς ασυναίσθητα, πιστεύω ότι στο στόμα μου θα έρθει η γεύση του χλωρίου, εδώ όμως δεν είναι πισίνα, είναι ο Ινδικός ωκεανός.  

Στις μέρες που θα ακολουθήσουν, θα βρεθώ σε ένα σκάφος παρατηρώντας δελφίνια και φάλαινες λίγο έξω από το Kurumba. Θα δοκιμάσω όλες τις εκδοχές μαγειρικής τοπικών ειδών τόνων (φάτε άφοβα, η μέθοδος ψαρέματος των Μαλδιβέζων είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη) και θα περιπλανηθώ στα φυσιολατρικά μονοπάτια στο Kuramathi. Θα πάω εκδρομή στο μικροσκοπικό πεντάστερο Kandolhu και για το τέλος θα αφήσω την απόλαυση ενός μασάζ υψηλού επιπέδου στο ατμοσφαιρικό spa του Velassaru. Θα ξεχάσω τις συνήθεις διακοπές με αυτοκίνητο και κάθε λογής μεγαλεπήβολες ταξιδιωτικές ανακαλύψεις, ατελείωτες ώρες περπατήματος και ορθοστασίας ή εξοντωτικά βράδια διασκέδασης. Σταδιακά θα ξεχάσω ακόμα και τις σαγιονάρες μου και θα περπατάω ξυπόλυτη. Οι Άγγλοι λένε «Νο news, good news» (καλά νέα είναι να μην έχεις νέα), το σλόγκαν των μαλδιβέζικων resorts είναι «No shoes, no news» (όχι παπούτσια, όχι μαντάτα). Καθώς είναι καλυμμένα απ’ άκρη σ’ άκρη με άμμο τα μικρά νησάκια, η αίσθηση να βυθίζεις τα πόδια σου στη λευκή πούδρα σε φέρνει σε επαφή με την αρχέγονη συνήθεια της… ξυπολυσιάς. Ακολουθώντας τα αμμώδη μονοπάτια που περνάνε μέσα από φροντισμένους τροπικούς κήπους με φοίνικες, μπανανιές, μπουκαμβίλιες και τα εντυπωσιακά banyan trees, αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να αποσυνδεθεί.

Πίσω από την τέλεια εικόνα των νησιών-resorts, αφανής στέκεται ένας γιγαντιαίος μηχανισμός που λειτουργεί μέρα και νύχτα προκειμένου αυτά τα μικρά, σχεδόν αυτόνομα κράτη –που ηλεκτροδοτούνται με γεννήτριες, διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό και αφαλάτωση, προμηθεύονται όλα τα τρόφιμα (σε μια χώρα που εισάγει τα πάντα εκτός από ψάρια και φρούτα) και μόνο τα σκουπίδια τους στέλνουν με πλοιάριο σε νησί-χωματερή– να λειτουργούν άψογα. Η αναλογία φιλοξενουμένων-εργαζομένων είναι 1 προς 3 – μάλιστα το 50% είναι Μαλδιβέζοι. «Είναι o ιδανικός αριθμός για να επιτύχεις άψογη εξυπηρέτηση και να μεταδώσεις το αίσθημα της πολυτέλειας», μου λέει χαρακτηριστικά ο General Manager του Kuramathi. Οι σερβιτόροι σε εστιατόρια και μπαρ είναι πάντα παρόντες, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί είναι stand by για οτιδήποτε μπορεί να προκύψει, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται εκεί ακόμα και για να «χτενίζουν» την άμμο.

Η τελευταία βραδιά θα με βρει στη βίλα μου στο Velassaru, να κάθομαι με το μαγιό στο ξύλινο μπαλκόνι και να βλέπω τον ήλιο να δύει στον ωκεανό. Έχει πια νυχτώσει, αλλά είναι τόσο ζεστά που δεν υπάρχει λόγος να σηκωθώ να αλλάξω. Ο ήχος του τηλεφώνου μού θυμίζει το βραδινό ραντεβού για φαγητό, κατευθύνομαι ράθυμα μέχρι το ντους και, αφού ντύνομαι, περπατώ ξυπόλυτη μέχρι το εστιατόριο. Οι ήχοι της θάλασσας, τα ατμοσφαιρικά τραπέζια πάνω στην άμμο, οι εύκολες φιλίες, οι θαλασσινές εξερευνήσεις και το καλό φαγητό είναι αυτός ο σπάνιος συνδυασμός εμπειριών που προσφέρουν οι Μαλδίβες. Και γίνεται όλο και σπανιότερο να μπορεί κανείς να ζήσει όλα αυτά μαζί σε ένα περιβάλλον παρθένο – στο μέτρο του ανθρώπινου δυνατού. Μέχρι πότε μπορεί ένας επίγειος παράδεισος που προσφέρεται σε χιλιάδες να παραμένει ανέγγιχτος;

Την απάντησή μου την παίρνω το επόμενο πρωινό. Πριν από την πτήση της επιστροφής, επισκέπτομαι το Μάλε και εκεί γνωρίζω έναν ντόπιο που σήμερα εργάζεται στην τουριστική βιομηχανία του νησιού, αλλά, πριν καταλήξει σε αυτή τη θέση, υπήρξε δημοσιογράφος που φυλακίστηκε για τις απόψεις του και αυτοεξορίστηκε σε χώρες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής για αρκετά χρόνια, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα του με την «άτυπη» συμφωνία να μην έχει δημόσιο λόγο. Αυτός θα μου μιλήσει για την άλλη όψη του «παραδείσου» και θα μου ξετυλίξει το νήμα της «αμαρτωλής» ιστορίας ενός τόπου που έχει απασχολήσει πρόσφατα στον διεθνή Τύπο για την ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση, τη λογοκρισία, τη διαφθορά, αλλά και για το μεγάλο κεφάλαιο της εξέλιξης της χώρας σε γεωστρατηγικό κόμβο, καθώς σημαντικοί θαλάσσιοι δρόμοι περνούν από το αρχιπέλαγος. Κίνα, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Αμερική, ακόμα και η Ιαπωνία διεκδικούν την επιρροή τους στη χώρα – το μικρότερο μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο με την επιτυχημένη ιστορία ανάπτυξης, όπως χαρακτηριστικά το συστήνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;-2

Το 2009 πραγματοποιήθηκε στις Μαλδίβες το πρώτο στον κόσμο υποβρύχιο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. (Φωτογραφία:  AP Photo/Eranga Jayawardena)

Σημαντικότερο ίσως όλων, η απειλή που αντιμετωπίζουν οι Μαλδίβες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με τη στάθμη της θάλασσας να αναμένεται να αυξηθεί από 10 έως 100 εκατοστά μέχρι το 2100, ολόκληρη η χώρα θα μπορούσε να βυθιστεί. Μάλιστα το 2008 ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος των Μαλδίβων, Mohamed Nasheed, δήλωνε τη βούλησή του να αγοράσει μια νέα πατρίδα για να σώσει τον λαό του από την τέλεια καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Πριν από λίγους μήνες, ο νέος πρόεδρος Abdulla Yameen άλλαξε ρότα, λέγοντας ότι ο μαζικός τουρισμός και οι μεγάλες επενδύσεις, αντί της ηλιακής ενέργειας και τoυ ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, θα της επιτρέψουν να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και να δώσει στον πληθυσμό ελπίδα για το μέλλον, ανοίγοντας δρόμο σε μεγάλες διεθνείς επενδύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε πώληση ολόκληρης ατόλης με πολλά νησιά και σε μετακινήσεις πληθυσμού. Αυτή ενδεχομένως να είναι και η απαρχή της μεταμόρφωσης των Μαλδίβων.

Αλήθεια όμως, ποιος πραγματικά νοιάζεται για την πολιτική και τα υπαρξιακά προβλήματα του πλανήτη όταν βρίσκεται στον μικρό ιδιωτικό του παράδεισο και παρατηρεί με μάτια τυφλωμένα από τον ευχάριστα ζεστό ήλιο να κολυμπάνε μπροστά του πολύχρωμα ψάρια, απολαμβάνοντας μια δροσερή kurumba;

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ 

ΠΤΗΣΗ ΜΕ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

Είναι λίγες οι φορές που θα μπορούσες να πεις ότι ένα μεταφορικό μέσο είναι από τις καλύτερες στιγμές του ταξιδιού και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που φτάνεις στο ξενοδοχείο σου με υδροπλάνο. Η Trans Maldivian, ο μεγαλύτερος μεταφορέας υδροπλάνων στον κόσμο, εξυπηρετεί με τα 45 αεροσκάφη της 60 resorts, με 100.000 πτήσεις ετησίως, και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επέτρεψε την ανάπτυξη του τουρισμού στις Μαλδίβες. H απογείωση και η προσθαλάσσωση, οι πιλότοι που επιμένουν να πιλοτάρουν ξυπόλυτοι, ο απειροελάχιστος χώρος όπου στριμώχνονται 10 επιβάτες και οι απαραίτητες ωτοασπίδες για να απολαύσεις το ταξίδι είναι μια εμπειρία αξέχαστη.

ΒΟΛΤΑ ΓΙΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Αργά το απόγευμα, όταν δελφίνια και φάλαινες αναζητούν μέρος για φαγητό και ύπνο, είναι η ώρα που τα σκάφη λύνουν από τα resorts για να απολαύσουν οι επισκέπτες το μεγαλειώδες θέαμα – αν σταθούν τυχεροί. Η εμπειρία είναι όμορφη, μια και τα επικοινωνιακά δελφίνια ανταποκρίνονται στα παλαμάκια και τα σφυρίγματα, ενώ οι φάλαινες που συνήθως εμφανίζονται σε πιο μακρινή απόσταση προσφέρουν ένα θέαμα υποβλητικό.

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;-3

Παντού ο βυθός καταγράφεται πλούσιος σε ψάρια και κοράλλια.Ειδικά για τον ύφαλο του resort Kurumba οι κριτικές ταξιδιωτών είναι εξαιρετικές. (Φωτογραφία: felixhug/eyesonasia.net)

SNORKELLING ΚΑΙ KATAΔΥΣΕΙΣ

Πάνω από 2.000 είδη ψαριών, 200 είδη κοραλλιών, χελώνες, αλλά και μεγαλύτερα ψάρια του ωκεανού, όπως φαλαινοκαρχαρίες και σαλάχια μάντα (ή διαβολόψαρα), ζουν στον βυθό του Ινδικού. Κάτω από την επιφάνεια του νερού ανακαλύπτεις πραγματικά τις Μαλδίβες – ένας κόσμος σιωπηλός, κατακόρυφος, αχανής. Όλα τα resorts έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές τόσο για snorkelling όσo και για καταδύσεις, αλλά και έμπειρο προσωπικό. Το νερό είναι αρκετά ζεστό, ώστε πολλοί επιλέγουν να μη φοράνε στολή, όμως ένα T-shirt αν βουτάς με μάσκα είναι απαραίτητο, γιατί ο ήλιος καίει. Πάρτε τον χρόνο σας να συνηθίσετε το κολύμπι δίπλα σε μεγάλα (και εντελώς ακίνδυνα) ψάρια και δώστε μεγάλη προσοχή στον σεβασμό των κοραλλιών, τα οποία πεθαίνουν. Και αυτό γιατί, ζώντας υπό συνθήκες με πολύ ζεστό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, στρεσάρονται και αποβάλλουν την άλγη που τους παρέχει περίπου το 90% της ενέργειάς τους. Αν παραμείνουν σε αυτές τις συνθήκες στρες για περισσότερο από δύο εβδομάδες, αρχίζουν να λιμοκτονούν, νοσούν και στο τέλος πεθαίνουν. Οι προσπάθειες σε όλα τα νησιά για την προστασία και την ανάνηψή τους είναι εντατικές, όμως για να φανούν τα αποτελέσματα απαιτείται χρόνος. Τέλος, ακολουθήστε την προτροπή των resorts: «Πάρε από τον ωκεανό μόνο αναμνήσεις (όχι αναμνηστικά) και μην αφήσεις τίποτα εκτός από τις πατημασιές σου».

ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ

Κοντά στα νησιά-resorts, από τα οποία αποκλείονται όσοι δεν είναι φιλοξενούμενοι, 200 και πλέον νησιά στην πλειονότητά τους κατοικούνται από ντόπιους. Σε αρκετά από αυτά υπάρχουν ξενώνες που δεν προσφέρουν τις πολυτέλειες των resorts και απευθύνονται σε επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν πιο κοντά στο τοπικό στοιχείο. Τα resorts οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές για να μπορέσει κανείς να δει την πραγματική ζωή των Μαλδιβέζων. Καλό είναι να λαμβάνει κανείς υπόψη του ότι το αλκοόλ, η εμφάνιση με μαγιό αλλά και οι τρυφερές στιγμές απαγορεύονται – εκτός των resorts τηρούνται οι μουσουλμανικοί κώδικες συμπεριφοράς.

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;-4

Είναι πολλά τα ακατοίκητα νησιά στα οποία μπορείς να απολαύσεις μια μέρα πλήρους απομόνωσης. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

AKATOIKHTA ΝΗΣΙΑ

Καθώς διασχίζεις με το ταχύπλοο τον Ινδικό για να βρεθείς από το ένα νησί στο άλλο, ξαφνικά συναντάς απειροελάχιστα κομμάτια γης, ακατοίκητα νησιά, στα οποία δεν είναι απίθανο να δείτε ένα ζευγάρι να κάνει ηλιοθεραπεία. Εάν θέλετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία, δεν έχετε παρά να μιλήσετε με τον υπεύθυνο του resort και να οργανώσετε μια ημερήσια εξόρμηση με ομπρέλες, σύνεργα πικνίκ και ό,τι άλλο χρειάζεστε για μία ημέρα παρέα με το απέραντο γαλάζιο.  

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;-5

Το ψάρι, και ειδικά ο τόνος, πρωταγωνιστεί στα μενού της τοπικής κουζίνας.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Επηρεασμένοι από διαφορετικούς πολιτισμούς και κυρίως από τις παραδόσεις της Σρι Λάνκα και της νότιας Ινδίας, οι Μαλδιβέζοι στην κουζίνα τους τιμούν τον τόνο και πολλά άλλα είδη τροπικών ψαριών, ενώ στα λαχανικά τους περιλαμβάνονουν πικρή κολοκύθα, καρύδα, μάνγκο. Τα πιάτα τους είναι αρκετά καυτερά. Παρότι στα resorts η κουζίνα θα χαρακτηριζόταν fusion, θα αναγνωρίσετε τις επιρροές της τοπικής κουζίνας τόσο στο πρωινό, απ’ όπου δεν λείπουν το σούσι ψαριών, τα φρέσκα τροπικά φρούτα και τα λαχανικά, όσο και στα υπόλοιπα γεύματα με το ψάρι –μαγειρεμένο σε διάφορες εκδοχές– να πρωταγωνιστεί στα μενού.

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;-6

Η κεντρική αγορά στο Μάλε είναι μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια τροπικών φρούτων και λαχανικών. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)

ΣΤΟ MALE

Mε πληθυσμό 135.000 κατοίκων σε έκταση 5,8 τ.χλμ., είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες αλλά και τις μικρότερες πρωτεύουσες του κόσμου. Εάν είστε γυναίκα, φορέστε ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας και πάρτε μαζί σας ένα μαντίλι για να καλύψετε το κεφάλι σας εάν θέλετε να επισκεφτείτε τα τεμένη της πόλης. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το κεντρικό τζαμί Grand Friday Mosque, δείτε τα εντυπωσιακά γλυπτά από κοράλλια από το παλιό τζαμί Old Friday, κάντε στάση στο Εθνικό Μουσείο και καταλήξτε στην κεντρική φρουταγορά. Αξίζει να ψωνίσετε τροπικά φρούτα και λαχανικά, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, και να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές, όπως αποξηραμένους καρπούς. Ακριβώς δίπλα, στην ψαραγορά, θα μπορέσετε να δείτε εδώδιμα τροπικά ψάρια, αλλά και τόνους δεκάδων κιλών.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΑ RESORTS 

Kurumba, Vihamanafushi, ατόλη North Male

Μόλις 15΄ με σκάφος από το αεροδρόμιο του Μάλε, το resort που εγκαινίασε τον τουρισμό στις Μαλδίβες τη δεκαετία του ’70 διατηρεί την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, 8 εστιατόρια και 3 μπαρ, αλλά και ζωντανές μπάντες θα σας κρατήσουν απασχολημένο 7 μέρες την εβδομάδα. Συγκριτικό του πλεονέκτημα, το ζεστό χαμόγελο του προσωπικού του. Για παρέες, οικογένειες ή ζευγάρια, χωράει ταξιδιώτες όλων των κατηγοριών.

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;-7

Ιδιωτική κατοικία, Kurumba (Φωτογραφία: felixhug/eyesonasia.net)

Kuramathi, ατόλη Rasdhoo

Πάνω από 1,8 χιλιόμετρα σε μήκος, με πλούσια τροπική βλάστηση, περιβάλλεται από όμορφες παραλίες. Ιδανικό μέρος για να κάνεις περιπάτους μέσα στους κήπους, αλλά και να μάθεις περισσότερα για το εύθραυστο περιβάλλον των Μαλδίβων μέσα από το οργανωμένο Οικολογικό Κέντρο. Από άποψη διαμονής, διαθέτει βίλες όλων των οικονομικών κατηγοριών (και ειδών) που απευθύνονται τόσο σε ζευγάρια όσο και σε οικογένειες. Aξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι στο τιμόνι του Food & Beverage βρίσκεται ένας Έλληνας, ο Σάκης Τράσκας, που τιμά την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και περιποιείται τους ομοεθνείς του με περισσή φροντίδα. Πρόσβαση μόνο με υδροπλάνο.

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;-8

Οι βίλες πάνω από το νερό (εδώ, στο Kuramthi Resort) προσφέρουν μια ασυνήθιστη, διαφορετική εμπειρία διαμονής.(Φωτογραφία: Sebastian Posingis)

Velassaru, ατόλη South Male

Περίπου 25΄ από το αεροδρόμιο του Μάλε, προσφέρει εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα, σημεία απομόνωσης κατά μήκος της ακτογραμμής και εκπληκτικά γκουρμέ εστιατόρια. Οι βίλες του, ένα μείγμα κλασικού και μοντέρνου, είναι ιδιαίτερα καλόγουστες. Συγκριτικό του πλεονέκτημα, το ατμοσφαιρικό spa που στεγάζεται σε κτίριο πάνω στο νερό και προσφέρει υψηλού επιπέδου θεραπείες.

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο;-9

Βίλα με πισίνα και θέα στον ωκεανό, Kandolhu (Φωτογραφία: Muhaphotos.com)

Kandolhu, ατόλη Νorth Ari

Ο μικροσκοπικός ιδιωτικός παράδεισος 5 αστέρων είναι φτιαγμένος για δύο – εάν επιμένετε, δέχονται παιδιά άνω των 6 ετών. Με 30 βίλες που τις χαρακτηρίζει το σύγχρονο ντιζάιν, 4 a la carte εστιατόρια και spa, το resort ξεχωρίζει για έναν ακόμα λόγο: για το προσωπικό σέρβις που προσφέρει το ζευγάρι δύο αφοσιωμένων επαγγελματιών, του Καναδού Marc LeBlanc και της Βρετανίδας Laura Robinson. Πρόσβαση μόνο με υδροπλάνο.

 Με λίγα λόγια

  • Το 96% της χώρας είναι νερό. Τα 1.190 κοραλλιογενή νησιά σχηματίζουν 26 ατόλες, που απλώνονται σε 800 χλμ. από Βορρά προς Νότο και φτάνουν μέχρι τον Ισημερινό. Τα 200 νησιά κατοικούνται και άλλα 150 νησιά έχουν αναπτυχθεί ως resorts. Είναι η πιο επίπεδη χώρα στον κόσμο, με το ψηλότερο σημείο να φτάνει τα 2,4 μ.
  •  Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 24 και 35 βαθμών Κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η υγρασία είναι υψηλή, όμως δροσερές θαλάσσιες αύρες βοηθούν στη συνεχή ανανέωση του αέρα.
  •  Η ιστορία τους ξεκινά τον 6ο αιώνα π.Χ. Για χιλιάδες χρόνια ναυτικοί και έμποροι που διέσχιζαν τον Ινδικό ωκεανό έκαναν στάση στα νησιά αυτά. Το 1153 Άραβες εποικιστές καθιέρωσαν τη μουσουλμανική θρησκεία. Έκτοτε κυβερνούσαν δυναστείες σουλτάνων. Υπήρξαν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887 έως το 1965, όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.
  •  Από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο στις αρχές του ’80 με πληθυσμό 156.000 κατοίκους, έφτασε να έχει ξεπεράσει σήμερα τους 400.000 κατοίκους και  το ποσοστό αναλφαβητισμού περιορίζεται στο 1,8%.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Στις Μαλδίβες ταξιδέψαμε με την Exotic Tours (Βαλαωρίτου 9β, Αθήνα, τηλ. 210-3640500, www.exotictours.gr). Με καθημερινές αναχωρήσεις για τις Μαλδίβες, συνεργασία με περισσότερα από 80 ξενοδοχεία-resorts, από χαμηλού budget επιλογές μέχρι και πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων, είναι ο πλέον εξειδικευμένος τουριστικός πράκτορας για να σχεδιάσετε από κοινού τις διακοπές σας σύμφωνα με τους στόχους και τον προϋπολογισμό του ταξιδιού σας. Προσφέρονται ειδικές παροχές (έκπληξη!) για τα γαμήλια ταξίδια.

Η πτήση μας με την Turkish Airlines (www.turkishairlines.com) διήρκεσε 1 ώρα μέχρι την Κωνσταντινούπολη και άλλες 8 ώρες μέχρι το αεροδρόμιο του Μάλε και ήταν ξεκούραστη χάρη στο πρόγραμμα διασκέδασης, τα τακτικά γεύματα και το εξυπηρετικό προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή