Στον δρόμο του μεταξιού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ματιά του «παντοκράτορα» Ήλιου «βασιλεύει» πάνω από το ζωδιακό σύμπαν μιας μοναδικής συλλογής από μαντίλια της «The Tsitouras Collection». Βασισμένη σ’ ένα σχέδιο του 1972 το οποίο φέρει την υπογραφή του Γιάννη Τσαρούχη, ο μεταξωτός «Ζωδιακός Κύκλος» διατίθεται σε τέσσερις χρωματικές εκδοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα αντίστοιχα τέσσερα στοιχεία της φύσης. «Το σχέδιο μου το χάρισε ο Τσαρούχης όταν ανεβάζαμε τις “Τρωάδες” στην Αθήνα το 1977», λέει στο «Κ» ο Δημήτρης Τσίτουρας, φίλος, συνεργάτης και δικηγόρος του μεγάλου εικαστικού και σκηνογράφου, ο οποίος την εποχή εκείνη εκτελούσε χρέη άτυπου βοηθού του.

Η φιλία των δύο ανδρών μετρούσε ήδη χρόνια – ο Τσαρούχης είχε χαρίσει πρώτη φορά έργο του στον συλλέκτη το 1964. «Δημιούργησε τον “Ζωδιακό Κύκλο” γιατί ήθελε να γίνει εφαρμογή σε μαύρο μάρμαρο και σκαλιστό χρυσό σε μια πολυκατοικία της οδού Στησιχόρου, όπου υπάρχει ακόμα. Οι μεταξοτυπίες έγιναν στη Γαλλία την ίδια χρονιά. Επέλεξα αυτή τη δουλειά γιατί είναι “αληθινός Τσαρούχης”, έχει ζωγραφίσει τους ανέμους, αγαπούσε τα παλιά σύμβολα», συνεχίζει ο Τσίτουρας. 

Για την παρουσίαση της συλλογής επιστρατεύτηκε η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα, η οποία αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει τον «διαφορετικό» ρόλο του μοντέλου, υπό τις οδηγίες του γνωστού φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη. «Είναι μια ωραία φυσιογνωμία που “ενδύεται τον ρόλο”», σημειώνει ο Τσίτουρας για την Παπαληγούρα, για να συμπληρώσει: «Είναι τολμηρή που δέχτηκε να κάνει τη φωτογράφιση». 

Αέρας, γη, φωτιά, νερό

Ο φακός του Κύρη συνοδεύει την ηθοποιό –που έχει τιμηθεί με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»–, η οποία «ενσαρκώνει» τον αέρα, τη γη, το νερό και τη φωτιά.

Στο μεταξύ, η υπογραφή του Τσαρούχη είναι αποτυπωμένη και στο δάφνινο στεφάνι-λογότυπο που αποτέλεσε την αφετηρία της «The Tsitouras Collection». Η τελευταία ξεκίνησε από το πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο που δημιούργησε ο Τσίτουρας σ’ ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης το 1989, στις ειδικά διαμορφωμένες σουίτες του οποίου κυριαρχούν έργα τέχνης και έπιπλα εποχής. Ακολούθησαν ειδικές συλλογές αντικειμένων που, εκτός από μαντίλια, περιέχουν και είδη από πορσελάνη και γυαλί, αλλά και κοσμήματα – η ιδέα γεννήθηκε όταν ένας επισκέπτης του θερέτρου ζήτησε να αγοράσει τις πετσέτες της σουίτας του. 

Για την παραγωγή και τη διάθεση της limited συλλογής του «Ζωδιακού Κύκλου» η «The Tsitouras Collection» πήρε άδεια από το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, ενώ μέρος των πωλήσεων διατίθεται για τις ανάγκες του ιδρύματος. Όπως και με προηγούμενες συλλογές φουλαριών του οίκου, η παραγωγή των 130 μαντιλιών έγινε στο Κόμο της Ιταλίας, «Μέκκα» της ευρωπαϊκής παραγωγής μεταξιού. Ο συλλεκτικός «Ζωδιακός Κύκλος» πωλείται στην τιμή των 250 ευρώ στο κατάστημα της «The Tsitouras Collection» στο Κολωνάκι, στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη. «Το μαντίλι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί είναι κάτι που φοριέται, ενώ παραμένει και καλλιτεχνικό», πιστεύει ο Τσίτουρας και συμπληρώνει: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται και πίνακας». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή