Παγωτό σαν μηλόπιτα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 1½ ώρα, Παρασκευή: τουλάχιστον 30΄ Αναμονή: 1 ώρα

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 400 γρ. μήλα
  • 2 κουτ. σούπας + 200 γρ. ζάχαρη   
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες  
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος γύρω στο 35% λιπαρά
  • 5 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
  • 1 κλωναράκι βανίλια
  • 6 – 12 κουλουράκια βουτύρου ή μπισκότα τύπου shortbread

Διαδικασία

Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα μήλα και τα ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ζάχαρη και τοποθετούμε αρκετή ώρα σε μέτρια φωτιά έως ότου απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλουν τα μήλα. Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού.

Ρίχνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σχίζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι τη βανίλια κατά μήκος και, σέρνοντας τη λάμα, μαζεύουμε τα μαύρα σποράκια από το εσωτερικό της. Τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά έως ότου το μείγμα πάρει βράση.

Εν τω μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ, με τον αυγοδάρτη, τους κρόκους με τα 200 γρ. ζάχαρη έως ότου φουσκώσουν και ασπρίσουν. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχώς, σε χαμηλή πλέον φωτιά, έως ότου πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε και ενσωματώνουμε τα μήλα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να το παγώσουμε. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 30 λεπτά. Κατόπιν αφήνουμε για περίπου 1 ώρα το παγωτό στην κατάψυξη, ώστε να σφίξει.

Σερβίρουμε σε μπολ γαρνίροντας κάθε μερίδα με 1 – 2 κουλουράκια ή μπισκότα σπασμένα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή