Τα γενέθλια του Λοχία Pepper

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν οι Beatles κλείστηκαν στο στούντιο τους πρώτους μήνες του 1967 για να ηχογραφήσουν έναν δίσκο που δεν θα έμοιαζε με τους προηγούμενους, γνώριζαν ότι έπαιρναν ένα ρίσκο. «Ξέραμε ότι θα χάσουμε κάποιους οπαδούς, αλλά θα κερδίσουμε κάποιους άλλους», θυμάται ο Πολ Μακάρτνεϊ σε συνέντευξή του στο τρέχον τεύχος του Mojo, το οποίο γιορτάζει στο εξώφυλλό του την επέτειο μισού αιώνα ζωής του «Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band» – κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου του 1967. Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι οι Beatles με τον εν λόγω δίσκο ισχυροποίησαν την υστεροφημία τους, επηρεάζοντας την εξέλιξη της μουσικής και ορίζοντας έναν σημαντικό σταθμό στην ιστορία της ποπ κουλτούρας. Όπως είχε γράψει (με μια δόση υπερβολής) ο Κένεθ Τίναν στους Times, η κυκλοφορία του δίσκου ήταν «μια κομβική στιγμή στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού». 

Με αφορμή την επέτειο προβλήθηκε στις βρετανικές αίθουσες ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «It was Fifty Years Ago Today… Sgt Pepper and Beyond», ενώ ο δίσκος επανακυκλοφόρησε μιξαρισμένος εξαρχής και φρεσκαρίστηκε εντυπωσιακά, με σύμμαχο τα νέα μέσα, από τον Τζιλς Μάρτιν, γιο του ιστορικού παραγωγού των Beatles, Τζορτζ Μάρτιν που πέθανε πέρυσι. «Ξέρω ότι στον πατέρα μου θα άρεσε», είπε ο υιός Μάρτιν στον Independent. «Ήμουν τα αυτιά του από 16 χρονών». 

Στις επετειακές εκδόσεις περιλαμβάνονται επίσης ακυκλοφόρητες εκτελέσεις, βινύλια και βίντεο, αφίσες και ένα βιβλίο με αδημοσίευτα έως σήμερα κείμενα και λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργία του δίσκου (αν σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε κάτι από τα παραπάνω, διαβάστε σχετικά στο sgtpepper.thebeatles.com). Κι όλα αυτά επειδή στον Μακάρτνεϊ φάνηκε κάποτε ενδιαφέρον ότι το «salt and pepper» (αλάτι και πιπέρι) ακούγεται σχεδόν όμοια με το «Sergeant Pepper» και ότι αυτός ο Λοχίας Pepper, αν υπήρχε, θα ήταν ωραίο να είχε μια μπάντα για κάποιο κλαμπ, όπως αυτό των «lonely hearts», που στην πραγματικότητα δεν θα χρειαζόταν να έχει μπάντα. Τόσο απλό. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή