Οι παλαίμαχοι της «Μπάρτσα» και της εθνικής Ελλάδας σε έναν αγώνα για τους προσφύγες (Βίντεο)

Οι παλαίμαχοι της «Μπάρτσα» και της εθνικής Ελλάδας σε έναν αγώνα για τους προσφύγες (Βίντεο)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τζουλιάνο Μπελέτι, o μεγάλος Βραζιλιάνος αμυντικός, «χρυσό» δεξί μπακ της Μπαρτσελόνα την τριετία 2004-2007, που το 2006 έγινε ήρωας των κυανέρυθρων βάζοντας το νικητήριο γκολ στον τελικό με την Άρσεναλ χαρίζοντας στην ομάδα του το Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 14 χρόνια, σήμερα έγινε ο ήρωας των μικρών προσφύγων του Καρά Τεπέ. Μόνο που αυτοί κατάφεραν και του έβαλαν πολλά γκολ!

Πολλά γκολ μαζί με τον Μπελέτι δέχθηκε κι ο Εντμίλσον, Βραζιλιάνος κι αυτός, αμυντικός με θητεία σε Μπαρτσελόνα, αλλά και σε Λυόν, Σάο Πάολο, Σαραγόσα, Παλμέιρας και Βιγιαρεάλ, αλλά κι ο επίσης Βραζιλιάνος Αλοΐσιο.

Όλοι τους μαζί με πολλούς ακόμα αποτελούν την ομάδα των βετεράνων της «μπλαουγκράνα» που σε λίγεηώρες, στις 6.30 το απόγευμα αντιμετωπίζουν στο γήπεδο της Μυτιλήνης ομάδα επιλέκτων βετεράνων ποδοσφαιριστών της Ελλάδας σε έναν αγώνα στήριξης των προσφύγων αλλά και υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας που δοκιμάστηκε από την προσφυγική κρίση.

Για πολύ κόσμο, η θρυλική «Μπάρτσα» αναγνωρίζεται ως η λαοφιλέστερη ομάδα του πλανήτη. Ως η ομάδα με τους περισσότερους φίλους. «Καμάρι» για την Καταλονία και τους Καταλανούς που προσδιορίζουν την ομάδα τους με το γνωστό σύνθημα «Mes que un club», που σε απλά Ελληνικά σημαίνει «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος».

Και οι αστέρες των «μπλαουγκράνα», αν και βετεράνοι πια, με την παρουσία τους στη Λέσβο, την επίσκεψή τους στον Καρά Τεπέ, παίζοντας μπάλα με εκατοντάδες προσφυγόπουλα κουβεντιάζοντας, χορεύοντας, παίζοντας μουσική κα τραγουδώντας μαζί τους και για το πώς περνάν και το τι θα θέλαν επιβεβαίωσαν αυτή την κουλτούρα του «κάτι παραπάνω από έναν σύλλογο».

Για αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο «τη δύναμη του να ενώνει» μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Τζουλιάνο Μπελέτι σε ένα διάλειμμα ανάμεσα στις αγκαλιές με τα προσφυγόπουλα που τον αναγνώριζαν και έτρεχαν κοντά του. «Το ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο αν το διαχειριστούμε σωστά. Μπορεί να ενώσει πρόσωπα αλλά και ομάδες. Να κάνει τους ανθρώπους να συνεργαστούν, να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν. Ήρθαμε σήμερα στη Μυτιλήνη, για να στηρίζουμε τους πρόσφυγες που ζουν στο νησί αλλά και τους κατοίκους που δοκιμάστηκαν αφού το νησί αποτέλεσε γέφυρα προς την άλλη Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Θέλουμε να προσφέρουμε λίγη ελπίδα, λίγη χαρά στους ανθρώπους που υπέφεραν ή υποφέρουν ακόμα. Η Λέσβος είναι ξανά ένα πανέμορφο νησί χωρίς προβλήματα που αξίζει κανείς να το επισκεφθεί. Και να ζήσει από κοντά τους αξιοπρεπείς και μοναδικούς ανθρώπους του μαζί με τη μοναδική του φύση».

Ας σημειωθεί ότι αργά το μεσημέρι οι βετεράνοι της Μπαρτσελόνα προπόνησαν επί ώρες σε προπονητικό στάδιο της Μυτιλήνης παιδιά από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου της Μυτιλήνης αλλά και προσφυγόπουλα. Παρών στο γήπεδο ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνος ο οποίος σημείωσε με δήλωση του πως «με την επίσκεψη των διεθνών παικτών της Μπαρτσελόνα στο νησί, δίνεται η δυνατότητα να διαπιστωθεί ότι η Λέσβος έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις που έχουν αναδείξει ακόμα περισσότερο τις ομορφιές που διαθέτει και είναι ο ιδανικός τόπος διακοπών».

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι ήδη βρίσκεται σε επαφές με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μια μεγάλη διεθνή αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση τον Σεπτέμβριο Επίσης, η διεθνής ολυμπιακή επιτροπή χρηματοδότησε κατά ένα μέρος την ανακατασκευή του γηπέδου στη Μόρια και τον Σεπτέμβριο θα γίνουν τα εγκαίνια του γηπέδου με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του κλασσικού αθλητισμού». «Ακολουθούμε μια συγκεκριμένη στρατηγική να αναδείξουμε το νησί, για να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η Λέσβος έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο» κατέληξε τη δήλωση του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή