Κατάθεση Κόουμι: «Απολύθηκα για να αλλάξει ο χειρισμός της έρευνας για τη Ρωσία»

Κατάθεση Κόουμι: «Απολύθηκα για να αλλάξει ο χειρισμός της έρευνας για τη Ρωσία»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η ανοικτή ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ενώπιον της οποίας καταθέτει ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόουμι σε σχέση με την εμπλοκή ρωσικών παραγόντων στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και την πιθανή συμπαιγνία μεταξύ μελών της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και Μόσχας. 

«Ο Τραμπ επέλεξε να δυσφημήσει εμένα και το FBI» 

Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του, o Κόουμι στάθηκε ιδιαίτερα στην έκπληξη και την σύγχυση, που του δημιούργησε η στάση του Αμερικανού προέδρου με τον οποίο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, είχε συναντηθεί τόσο πριν την αναγόρευση του Τραμπ στον προεδρικό θώκο όσο και μετά. 

«Μου είχε πει ότι έκανα εξαιρετική δουλειά, οπότε μου δημιούργησε σύγχυση όταν είδα τον πρόεδρο στην τηλεόραση να δηλώνει ότι απολύθηκα λόγω της έρευνας για τη Ρωσία», είπε ο πρώην διευθυντής του FBI, συμπληρώνοντας ότι εξίσου έκπληξη του προκάλεσε το γεγονός ότι απολύθηκε για όσες αποφάσεις είχε πάρει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 

Οι εξηγήσεις που έδωσε ο Τραμπ, υπογράμμισε ο Κόουμι, του προκάλεσαν έντονο προβληματισμό, αφού παρά τα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου, ανακοινώθηκε η αποπομπή του από την ηγεσία του FBI υπό τη συνοδία περιγραφών που παρουσίαζαν την υπηρεσία να βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω κακής διεύθυνσης. 

«Επέλεξε να δυσφημήσει εμένα και το FBI, χρησιμοποιώντας ψέματα, απλά και ξεκάθαρα», τόνισε ο Κόουμι, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως στις ομοσπονδιακές αρχές τίποτα δεν γινόταν μόνο μέσω δικών του ενεργειών, αλλά από ένα σύνολο ανθρώπων, αφού είναι έτσι οργανωμένες με στόχο την προστασία του Συντάγματος.

«Το FBI θα είναι εντάξει χωρίς εμένα. Το FBI είναι ειλικρινές, ισχυρό και ανεξάρτητο», τόνισε.

«Καμία αμφιβολία για την ανάμιξη της Ρωσίας»

Ο Κόουμι, απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είχε ανάμιξη στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ή ότι υπήρξε ρωσική «εισβολή» σε αμερικανικά συστήματα. 

Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής του FBI σχολίασε ότι είναι βέβαιος πως δεν υπήρξαν κρούσματα διαφθοράς της ψήφου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον Κόουμι, η πρώτη ρωσική κυβερνοεπίθεση υπέπεσε στην αντίληψή του το καλοκαίρι του 2015, ενώ βεβαιώθηκε ότι δεδομένα είχαν διαρρεύσει στα τέλη του ίδιου έτους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το FBI επιχείρησε να ειδοποιήσει τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης σε μία προσπάθεια να εμποδίσει νέες διαρροές.

«Αισθάνθηκα ότι πρέπει να καταγράψω τις συνομιλίες μας»

Ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής σε σχέση με τα αρχεία, που κράτησε ο πρώην διευθυντής του FBI από τις συνομιλίες που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, o Κόουμι διευκρίνισε ότι κατέγραψε τις συζητήσεις, καθώς αισθάνθηκε ότι μία ημέρα μπορεί να χρειαζόταν να προστατεύσει την ακεραιότητα του ίδιου και της υπηρεσίας. Μοιράστηκε δε ότι αυτό συνέβη μόνο στην περίπτωση του Τραμπ, αφού επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους Tζ., οι επαφές που είχε με τους δύο πρώην προέδρους ήταν ελάχιστες και τυπικές.

Παράλληλα, ο Κόουμι κατέθεσε πως ο Τραμπ είχε πει ότι «ελπίζει πως θα μείνει» και πως «προσβλέπει στο να εργαστεί μαζί του» – κάτι το οποίο ο ίδιος το εξέλαβε ως μία προσπάθεια από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου να οικοδομηθεί μία σχέση αφοσίωσης. Όταν, ωστόσο ο Τραμπ ζήτησε για ακόμη μία φορά τον Ιανουάριο να συζητήσει για την θέση του Κόουμι, ο ίδιος θορυβήθηκε, αφού του είχε ζητήσει ήδη τρεις φορές να μείνει. «Η κοινή λογική μου μου είπε ότι θέλει να ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα», σχολίασε ο πρώην διευθυντής του FBI.

Ο Τραμπ ήθελε διακοπή της έρευνας για τον Φλιν

Σε ό,τι αφορά την έρευνα εις βάρος του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Μάικλ Φλιν, o Τζέιμς Κόουμι επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει στην γραπτή κατάθεση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας χθες Τετάρτη – δηλαδή ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του είχε αναφέρει πως «ελπίζει ότι θα αφήσει την έρευνα», αφού ο Φλιν είναι «καλός άνθρωπος».

Βέβαια, όπως διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, που τελεί μέλος της Επιτροπής, ο Τραμπ δεν τον διέταξε ποτέ ευθέως, ούτε τον καθοδήγησε να πράξει κάτι συγκεκριμένο. Επίσης, για ακόμη μία φορά ο Κόουμι υπογράμμισε ότι υπό την ηγεσία του στο FBI, o Αμερικανός πρόεδρος δεν υπήρξε ποτέ υπό έρευνα.  

 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 16.0px; font: 17.0px Georgia; color: #404040; -webkit-text-stroke: #404040}

p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 16.0px; font: 17.0px Georgia; color: #404040; -webkit-text-stroke: #404040; min-height: 20.0px}

span.s1 {font-kerning: none}

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 16.0px; font: 17.0px Georgia; color: #404040; -webkit-text-stroke: #404040}

p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 16.0px; font: 17.0px Georgia; color: #404040; -webkit-text-stroke: #404040; min-height: 20.0px}

span.s1 {font-kerning: none}

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή