Πάγωμα των συντάξεων έως το 2023 – 250 εκατομμύρια επιπλέον ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους

Πάγωμα των συντάξεων έως το 2023 – 250 εκατομμύρια επιπλέον ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 250 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο λογαριασμός με τη νέα …. συνεισφορά των συνταξιούχων καθώς με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, για το  πάγωμα των συντάξεων και το 2022, όπως αποκάλυψε η “Κ”,  το Γενικό Λογιστήριο εκτιμά ότι τα έσοδα του  ΕΦΚΑ θα αυξηθούν κατά 250 εκατ. ευρώ. 

Αναλυτικά, η διάταξη ορίζει ότι αυξήσεις θα μπορούν να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος, αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ' έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50%”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, επισημαίνεται πως η έναρξη της διάταξης σε χρονικό σημείο πέραν της 5ετίας, καθιστά αδύνατη την διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης ως προς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα της επιβαρυνόμενης κατηγορίας συνταξιούχων…

Με την αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης διάταξης πάντως, επιχειρείται να ικανοποιηθεί άλλο ένα προαπαιτούμενο, αυτό της νομοθετικής τεκμηρίωσης της συνταγματικότητας των νέων μειώσεων στις συντάξεις καθώς γίνεται αναφορά σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στα εργασιακά, η δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει την ρητή πρόβλεψη ότι έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής  (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής)  η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, παράλληλα με την αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο, προβλέπει τελικά η τροπολογία για τα εργασιακά που κατατέθηκε στη Βουλή. Αν και αρχικά, υπήρχε η εντύπωση ότι η τροπολογία θα αφορά την αναφορά στην αιτιολογική έκθεση του προηγούμενου πολυνομοσχεδίου, ότι οι δύο αρχές, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα ξεπαγώσουν από τις 21 Αυγούστου 2018 και μετά, τελικά, το κείμενο που κατατέθηκε στη βουλή έρχεται και αλλάζει τους αρχικούς νόμους, ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η αναστολή των διατάξεων και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα ισχύουν έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής)

Αναλυτικά, ορίζεται ότι

α) η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και αλλά και

β) η αναστολή των διατάξεων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 11 του ν. 1876/1990, σχετικά με την δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής, με Υπουργική Απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος ισχύουν έως το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.  Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλούνται οικονομικά αποτελέσματα σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αναλυτικά, το άρθρο ορίζει:

1.     Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 1876/1990 (Α'27) αντικαθίσταται ως εξής:

«Έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση Συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του νόμου αυτού.».

2.     Η παρ. 6 του άρθρου 37 του ν. 4024/2011 (Α' 226) αντικαθίσταται ως εξής:

«Η εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 11 του ν. 1876/1990 αναστέλλεται έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή