Μέι: Μόνο οι Συντηρητικοί μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Μέι: Μόνο οι Συντηρητικοί μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

6' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον σχηματισμό κυβέρνησης προχωρεί η Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε με το πέρας της συνάντησης της με τη βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός διατήρησε τα ίδια πρόσωπα σε όλα τα σημαντικά υπουργεία. Πιο συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Άμπερ Ραντ, στο υπουργείο Οικονομικών ο Φίλιπ Χάμοντ, στο υπουργείο Εξωτερικών ο Μπόρις Τζόνσον, στο υπουργείο για το Brexit ο Ντέιβιντ Ντέιβις και στο υπουργείο Άμυνας ο Μάικλ Φάλον. 

«Μόνο το Συντηρητικό Κόμμα μαζί με τους φίλους μας στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα», τόνισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν θα πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας των Συντηρητικών με το δεξιό κόμμα των προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας ή η κυβέρνηση θα είναι μειοψηφίας, με την ψήφο ανοχής του DUP.

Η κ. Μέι πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα για μια ασφαλή Βρετανία», ενώ ξεκαθάρισε πως το χρονοδιάγραμμα για το Brexit ισχύει κανονικά. 

Επιπροσθέτως, λίγο αργότερα, και εν μέσω έντονης κριτικής για την αδυναμία της να καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόνισε πως οι Συντηρητικοί είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση στην παρούσα κατάσταση, καθώς κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους και έδρες στην εκλογική αναμέτρηση.

Kαμία πρόθεση αντικατάστασης της Μέι

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι βουλευτές των Συντηρητικών δεν έχουν καμία επιθυμία να αποπέμψουν την Μέι από την ηγεσία του κόμματος, παρά την αποτυχία της να διατηρήσει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο. Αυτό υποστήριξε τουλάχιστον ο βουλευτής, Γκράχαμ Μπρέιντι, προεδρεύων σε επιτροπή που επιβλέπει ζητήματα ηγεσίας. «Από τους περισσότερους συναδέλφους ακούω ότι δεν υπάρχει πρόθεση διακινδύνευσης της κυβέρνησης και βυθισμού της χώρας σε μία περίοδο χάους – θέλουμε πραγματικά να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε κάποια συνέχεια», τόνισε ο ίδιος. 

Το χρονικό των εκλογών 

Σκηνικό έντονης πολιτικής ρευστότητας διαμορφώνουν στη Βρετανία τα αποτελέσματα των εκλογών, μιας και οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι, η οποία στόχευε σε ισχυρή λαϊκή εντολή ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.

Με 649 από τις 650 έδρες να έχουν κατανεμηθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 318 αντί για τις 326 που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία και 12 λιγότερες από τις 330 που κατείχαν στο Κοινοβούλιο. Οι Εργατικοί λαμβάνουν 261. Τα αποτελέσματα αποτελούν, εν πολλοίς και επιβεβαίωση των exit polls που δημοσιεύθηκαν στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και προέβλεπαν νίκη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά χωρίς εξασφάλιση αυτοδυναμίας.

Στο Μπάκιγχαμ η Μέι 

To αποτέλεσμα ανάγκαζε εξ αρχής το κόμμα της Μέι να αναζητήσει συμμαχίες. Νωρίτερες πληροφορίες έκαναν λόγο πως το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες, εξετάζει μια συμφωνία «παροχής στήριξης με ανταλλάγματα». Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Μέι, προσφέροντας τις ψήφους του σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Εκπρόσωπος της παράταξης, ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μετέβη στις 14:30 ώρα Ελλάδος στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, προκειμένου, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, να ζητήσει από τη Βασίλισσα Ελισάβετ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Παραίτηση Μέι ζητά ο Κόρμπιν – κριτική και εκ των έσω

Η Μέι, άλλωστε, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της, εάν το κόμμα της εξασφάλιζε τις περισσότερες έδρες, αγνοώντας τις προτροπές του Τζέρεμι Κόρμπιν για παραίτησή της από την πρωθυπουργία. Την πρόθεσή της, μάλιστα, να παραμείνει στη θέση της επιβεβαίωνε από νωρίς και το BBC, επικαλούμενο πηγές κοντά στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το αρνητικό αποτέλεσμα πυροδότησε, πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο και ορισμένο βαθμό εσωκομματικής κριτικής. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκλογική εκστρατεία, δήλωσε η Ανα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της», δήλωσε η Σόμπρι στο BBC. «Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείρηση αυτής της εκστρατείας», τόνισε.

Brexit και διεθνείς αντιδράσεις

Η Βρετανία, ενόψει και της ουσιαστικής έναρξης της διαδικασίας για το Brexit, βρίσκεται επί της ουσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης με την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να καθοδηγήσει την χώρα το επόμενο, δύσκολο διάστημα, ενώ η ίδια η πρωθυπουργός φαίνεται πως εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένη μπροστά στην πρόκληση της εξόδου από την Ε.Ε.

Μάλιστα, στην πρώτη αντίδραση από πλευράς Βρυξελλών, ο Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, τόνισε ότι είναι αμφίβολο αν οι συζητήσεις για το Brexit θα αρχίσουν στην ώρα τους. «Χωρίς κυβέρνηση, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε. Την ελπίδα του για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να μην καθυστερήσουν οι διαβουλεύσεις, εξέφρασε, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το Βερολίνο.

Η Τερέζα Μέι «έχασε το στοίχημα» που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, εκτίμησε ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Βρίσκεται πλέον σε μια πιο περίπλοκη θέση, διότι κατά βάθος δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς σήμερα το πρωί για να κυβερνήσει», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Δεν ξέρουμε πότε οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν. Ξέρουμε όμως πότε πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε ό,τι καλύτερο για να αποφύγετε τη μη συμφωνία ως αποτέλεσμα μιας μη διαπραγμάτευσης» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απευθύνοντας, επί της ουσίας, προειδοποίηση προς το Λονδίνο. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η επίσημη συγχαρητήρια επιστολή του προς την επανεκλεγείσα Βρετανή πρόεδρο. Συγκεκριμένα ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνει πως «Η κοινή μας ευθύνη και επείγουσα αποστολή είναι τώρα να διενεργήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο καλύτερο δυνατό πνεύμα, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα αναστατώσει το λιγότερο δυνατό τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις και τις χώρες μας μετά τον Μάρτιο του 2019» και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι η «προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης δεν αφήνει καθόλου χρόνο για χάσιμο».

Για ακόμη ένα «αυτογκόλ» από την πλευρά της Βρετανίας, έκανε λόγο ο αρχηγός της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων και επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Γκι Φερχόφσταντ.«Μετά τον Κάμερον, τώρα η Μέι, κάνουν τις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις, ακόμη πιο σύνθετες», ανέφερε, επίσης σε ανάρτησή του στο Twitter. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «έκπληξη», η οποία όμως δεν «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη θέση των Βρετανών αναφορικά με το Brexit.

Στέρτζον: Η Μέι οφείλει να εγκαταλείψει τo «σκληρό» Brexit

Μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός οφείλει να εγκαταλείψει τα σχέδια της για ένα «σκληρό Brexit», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

«Η Μέι έχασε κάθε κύρος και κάθε αξιοπιστία», υπογράμμισε η Στέρτζον, τονίζοντας πως «το επικίνδυνο συντηρητικό σχέδιο για ένα σκληρό Brexit πρέπει να εγκαταλειφθεί».

Επιπλέον, η Στέρτζον δήλωσε ότι θα εργαστεί για το σχηματισμό μιας συμμαχίας που θα κρατήσει τους Τόρις εκτός εξουσίας.

«Θα εργαστούμε με άλλους, εφόσον αυτό είναι δυνατό, για να κρατήσουμε τους Τόρις εκτός κυβέρνησης. Ανέκαθεν λέγαμε ότι θα συμμαχούσαμε με άλλους, για να προωθήσουμε προοδευτικές πολιτικές και για να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη χώρα», σημείωσε συγκεκριμένα.

Κόρμπιν ψήφισαν οι νέοι, Μέι οι άνω των 55

Aξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αναλογικά με την ηλικία τους, μιας και, ενώ οι νέοι έως 34 ετών δείχνουν σαφή προτίμηση προς τους Εργατικούς, οι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών κινήθηκαν συντριπτικά υπέρ της Μέι.

Διαβάστε εδώ τα πέντε βασικά συμπεράσματα από το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης.

Υποχωρεί η στερλίνα

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει οδηγήσει σε πτώση τη στερλίνα, με το βασικό βρετανικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει κέρδη. Ανοδικά κινήθηκαν στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,3%, ενώ η υποχώρηση της στερλίνας σε χαμηλό επτά μηνών βοήθησε τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει κυρίως εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, να ενισχυθεί κατά 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή