Κατάθεση με ευθείες βολές από τον Κόουμι

Κατάθεση με ευθείες βολές από τον Κόουμι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πορτρέτο ενός απρόβλεπτου, αναξιόπιστου προέδρου, που δεν σέβεται την αυτονομία των διωκτικών αρχών από την πολιτική εξουσία, σκιαγράφησε ο πρώην διοικητής του FBI Τζέιμς Κόουμι κατά τη χθεσινή κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου. Απέφυγε, ωστόσο, να κατηγορήσει ευθέως τον Ντόναλντ Τραμπ για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης αναφορικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει στους επικριτές του Αμερικανού προέδρου νομική βάση για τη διαδικασία καθαίρεσής του.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, ο Τζέιμς Κόουμι κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ ότι διέσπειρε «ψέματα» και δυσφήμησε τον ίδιο και την υπηρεσία του, εμφανίζοντας το FBI σε αποδιοργάνωση για να δικαιολογήσει την απόφασή του να τον παύσει από τα καθήκοντά του στις 9 Μαΐου. Ερωτηθείς για ποιο λόγο αισθάνθηκε την ανάγκη να καταγράψει λεπτομερειακά στο χαρτί τα βασικά σημεία κατ’ ιδίαν συνομιλίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο, απάντησε: «Ειλικρινά ανησυχούσα ότι θα μπορούσε να πει ψέματα για τη φύση της συνάντησής μας». Προσέθεσε δε ότι δημοσιοποίησε το περιεχόμενο των σημειώσεών του, με την ελπίδα ότι θα οδηγούσαν στον διορισμό ειδικού ανακριτή – όπως και έγινε. Τέλος, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να δώσει στη δημοσιότητα τις κασέτες της συνομιλίας τους, εάν όντως τις διαθέτει, όπως είχε υπονοήσει μέσω Twitter.

«Είναι καλό παιδί»

Στα πιο ουσιαστικά σημεία της κατάθεσής του, ο κ. Κόουμι δεν προχώρησε πέρα από τη γραπτή, εισαγωγική του τοποθέτηση, η οποία είχε δοθεί στα μέσα ενημέρωσης μία ημέρα νωρίτερα. Επανέλαβε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τού είχε εκφράσει την «ελπίδα» να μην ασχοληθεί περαιτέρω με τον παραιτηθέντα σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, προσθέτοντας ότι «είναι καλό παιδί». Επίσης, επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από αυτόν να του είναι «πιστός», κάτι που ο Τζέιμς Κόουμι ερμήνευσε ως προσπάθεια «κηδεμόνευσης».

Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής του FBI απέφυγε να τοποθετηθεί αν οι πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ συνιστούν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, ενώ αποσαφήνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ουδέποτε του ζήτησε να κλείσει τις έρευνες για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι όσο ήταν διοικητής του FBI δεν είχε κινηθεί διαδικασία έρευνας για τον Ντόναλντ Τραμπ και τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πηγή από το νομικό επιτελείο του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αμφισβητήσει την ακρίβεια των δηλώσεων Κόουμι σε δύο καίρια σημεία τους: τον ισχυρισμό ότι του ζητήθηκε να κλείσει την υπόθεση Φλιν και τα περί προεδρικής αξίωσης για «νομιμοφροσύνη» στο πρόσωπό του. Χθες, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αποδοκίμασε τις αιτιάσεις Κόουμι περί δυσφήμησης του ίδιου και του FBI με ψευδείς κατηγορίες, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος δεν ψεύδεται».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, Μαρκ Γουόρνερ, δήλωσε κατά τη χθεσινή ακρόαση ότι η κατάθεση Κόουμι αποδεικνύει πως ο πρόεδρος Τραμπ παραβίασε τις κατευθυντήριες γραμμές που τέθηκαν σε εφαρμογή τη δεκαετία του 1970, μετά το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, που εξανάγκασε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή