Μπάσκετ: Ισοφάριση Παναθηναϊκού με μήνυμα

Μπάσκετ: Ισοφάριση Παναθηναϊκού με μήνυμα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα λεπτά στον πέμπτο και τελευταίο τελικό των πλέι οφ, την ερχόμενη Κυριακή στο ΣΕΦ, χωρίζουν τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό από την κατάκτηση του τίτλου, τον οποίο θα διεκδικήσουν στην ύστατη ευκαιρία τους, και με τους «ερυθρόλευκους» να διαθέτουν τη δύναμη της έδρας που έχει κρίνει τα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός Superfoods μετέτρεψε το άγχος της επιτακτικής νίκης σε αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό, φτάνοντας στην ευκολότερη επικράτηση (71-58) που είχαν αμφότεροι οι φιναλίστ στις έδρες τους και πλέον αναζητεί ανατροπή σαν του ’99 (με το τρίποντο του Οικονόμου), με τρίτη νίκη στον 5ο τελικό. Η παράδοση, όμως, δείχνει ότι, τρεις φορές που κρίθηκε ο τίτλος σε πέμπτο τελικό, έχει νικήσει ο γηπεδούχος.

H μεγάλη διαφορά στα λάθη (μόλις 3 ο Παναθηναϊκός έναντι 12 του Ολυμπιακού) και η απόδοση του Νικ Καλάθη, που έδειξε ότι ήταν ανεπηρέαστος από τον υψηλό πυρετό που παρουσίασε και τον ανάγκασε σε ολιγόωρη εισαγωγή σε νοσοκομείο, συνετέλεσαν καθοριστικά στο προβάδισμα των 11 πόντων (39-28) που είχαν οι «πράσινοι» στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Η επίθεση του Ολυμπιακού αντιμετώπισε προβλήματα από την αντίπαλη άμυνα, που ήταν δυνατή στις περισσότερες «μονομαχίες», και τα ποσοστά ευστοχίας, κυρίως στα τρίποντα (4/13), δεν βοήθησαν τους φιλοξενούμενους να ακολουθήσουν στο σκορ.

Δύο φορές ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 6 πόντους (18-11 στο 10΄, 28-22 στο 16΄) και στην τρίτη απόπειρα, για διαφορά ασφαλείας, κατάφερε να την αυξήσει σε διψήφιο αριθμό.

O Παναθηναϊκός «τελείωσε» τον τέταρτο τελικό από το τρίτο δεκάλεπτο. Η εναλλακτική άμυνα, από τον Φελντέιν, τον Παππά και τον Γκιστ στον Σπανούλη, αποσυντόνισε τον αρχηγό του Ολυμπιακού και αντικαταστάθηκε από τον Γκριν στο 25΄, ενώ στην επίθεση οι γηπεδούχοι ήταν λίαν αποτελεσματικοί στις επιλογές τους. Ο Ολυμπιακός σκόραρε 4 πόντους σε 5 λεπτά, έφτασε τα 20 λάθη μέχρι το 30΄, και ο Παναθηναϊκός «απογείωσε» τη διαφορά στο συν 21 (59-38). Οι ατομικές πρωτοβουλίες του Γκριν ήταν και η μοναδική απειλή για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Σφαιρόπουλος επέλεξε να ξεκουράσει τους Σπανούλη και Πρίντεζη, ενόψει και του πέμπτου τελικού, και οι συμπαίκτες τους μετέτρεψαν το 65-44 στο 34΄ σε 65-52 (2΄17΄΄ πριν από τη λήξη), αλλά δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια. Ο Ολυμπιακός έμεινε κάτω από τους 60 πόντους, όπως συνέβη με τον ΠΑΟ στον πρώτο τελικό, ενώ τα 23 λάθη ήταν αποτρεπτικά για πρόωρη στέψη.

Για πρώτη φορά στη μετά Διαμαντίδη εποχή, ο Νικ Καλάθης, που έχει επωμιστεί και το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την επόμενη μέρα του ΠΑΟ, άκουσε το όνομά του να γίνεται σύνθημα από τους οπαδούς.

ΠΑΟ: Τζέιμς 13, Φελντέιν, Γκιστ 8, Γκάμπριελ 5 (1), Σίνγκλετον 14 (2), Ρίβερς 3 (1), Φώτσης, Παππάς 2, Μπουρούσης 12, Καλάθης 14 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπιρτς 5, Παπαπέτρου 3, Πρίντεζης 6, Μάντζαρης 3 (1), Σπανούλης 3, Γκριν 20 (3), Γιανγκ 7, Τολιόπουλος, Ουότερς, Αγραβάνης 2, Μιλουτίνοβ 2, Παπανικολάου 7 (1).

• Ελπιδοφόρα, συγκριτικά με την πόλωση και τον φανατισμό που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, ύστερα από τον 3ο τελικό, ήταν η εικόνα της κοινής εισόδου στον αγωνιστικό χώρο των ιδιοκτητών των δύο ΚΑΕ και ενώ ο γηπεδούχος Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνόδευσε τους φιλοξενούμενους, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, μέχρι τον πάγκο των «ερυθρολεύκων» και λειτούργησε ως ασπίδα για τους ομολόγους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή