Η επόμενη μέρα για τους Βρετανούς

Η επόμενη μέρα για τους Βρετανούς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών προσήλθαν χθες οι ψηφοφόροι της Βρετανίας, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονταν σήμερα το πρωί, ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία που διεκόπη δύο φορές εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Μάντσεστερ και Λονδίνο.

Οι αποτυχημένες προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων στις βουλευτικές του 2015 και στο περυσινό δημοψήφισμα για το Brexit έκαναν χθες τους ειδικούς ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.

Το αποφασιστικό προβάδισμα που έμοιαζε να απολαμβάνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έναντι του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής εκλογών τον Απρίλιο, εξανεμίσθηκε χάρις στις καλές εμφανίσεις του Κόρμπιν, στην αδυναμία της κ. Μέι να συγκινήσει τους ακροατές της και στην επίμονη άρνησή της να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Οι δημοσκοπήσεις συνέχιζαν χθες να δίνουν προβάδισμα στους Συντηρητικούς, αν και η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εμφανιζόταν να κυμαίνεται από τέσσερις μέχρι και 12 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ των Τόρις. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της μικρής διαφοράς ψήφων μεταξύ Τόρις και Εργατικών, η Τερέζα Μέι δεν θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα υποχρεωθεί να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Η σκληρή ευρωσκεπτικιστική πολιτική των Συντηρητικών, όμως, απομακρύνει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους φιλοευρωπαϊστές Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Την ίδια ώρα, η κατάρρευση της δημοτικότητας του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, που στερήθηκε πρόσφατα τον χαρισματικό λαϊκιστή ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ, σημαίνει ότι το κόμμα θα εκπροσωπηθεί από ελάχιστους βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και δεν θα μπορεί έτσι να στηρίξει την κυβέρνηση Μέι.

Τα «ατοπήματα» της κ. Μέι στην προεκλογική περίοδο, όπως η εμφανής ρητορική αδυναμία της και η υπαναχώρηση από παλαιότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενδέχεται να της κοστίσουν ακριβά.

Η αποτελεσματική εκστρατεία του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος υιοθέτησε πλατφόρμα ενίσχυσης των κοινωνικών παροχών και κρατικοποίησης μεγάλων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, επέτρεψε στον ηγέτη των Εργατικών να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, μετά την εκλογική πανωλεθρία του κόμματος, υπό τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ το 2015.

Την ίδια στιγμή, η λυσσαλέα επίθεση του βρετανικού συντηρητικού ταμπλόιντ Τύπου εις βάρος του Κόρμπιν και της ηγεσίας των Εργατικών, με τίτλους όπως «Ο Κόρμπιν μάς οδηγεί στην καταστροφή» και «Εργατικοί: Απολογητές της τρομοκρατίας», ενδέχεται να συντελέσει σε συσπείρωση των Εργατικών ψηφοφόρων και σε ενίσχυση της προσέλευσης νέων ψηφοφόρων στις κάλπες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή