Η Γερμανία δίνει βίζες σε Τσετσένους ομοφυλόφιλους

Η Γερμανία δίνει βίζες σε Τσετσένους ομοφυλόφιλους

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία άρχισε να παρέχει ειδικές βίζες σε Τσετσένους ομοφυλόφιλους για ανθρωπιστικούς λόγους, μετά τις καταγγελίες ότι οι γκέι βασανίζονται και δολοφονούνται στη ρωσική δημοκρατία. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο ανέφερε ότι ο πρώτος άνδρας αφίχθη την Τρίτη στη Γερμανία, ενώ ήδη εξετάζονται τέσσερις ακόμη αιτήσεις για ανθρωπιστική βίζα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές έχουν θορυβηθεί από τα ρεπορτάζ, που αναφέρουν ότι η αστυνομία στην Τσετσενία συνέλαβε και βασάνισε περίπου 100 άνδρες, οι οποίοι θεωρούνται «ύποπτοι» για ομοφυλοφιλία. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ άσκησε πιέσεις τον περασμένο μήνα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να προστατεύσει τα δικαιώματα των γκέι στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Πολωνίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την υποδοχή προσφύγων στη χώρα, διευκρινίζοντας όμως ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το 2019 μόνο αν το ζήτημα παραμένει «πρόβλημα» ώς τότε. Ο Αντρέι Ντούντα δεν εξήγησε ακριβώς ποιο θα είναι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος, αν και εικάζεται ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος είχε προκηρύξει πέρυσι δημοψήφισμα ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων της Ε.Ε. Εκείνο το δημοψήφισμα ακυρώθηκε εξαιτίας μη επαρκούς συμμετοχής. Η ισλαμοφοβία έχει λάβει πλέον επίσημο χαρακτήρα στην Πολωνία, καθώς το κυβερνών κόμμα του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο ετήσιο ροκ φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στα δυτικά της χώρας, κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή