Θύελλα αντιδράσεων μετά τη δήλωση Τραμπ

Θύελλα αντιδράσεων μετά τη δήλωση Τραμπ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργή στο Ιράν, αλλά και επικρίσεις από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στις φονικές, τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους που έπληξαν προχθές την Τεχεράνη. Στην επίμαχη δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «πενθεί και προσεύχεται για τα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ιράν». Ευθύς αμέσως, όμως, έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες και στην ιρανική ηγεσία, σημειώνοντας: «Υπογραμμίζουμε ότι τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία κινδυνεύουν να πέσουν θύματα του Κακού που τα ίδια ενισχύουν». Η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε άμεση αντίδραση από την πλευρά του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος χαρακτήρισε «απεχθή» τη δήλωση του Λευκού Οίκου. «Ο ιρανικός λαός απορρίπτει τέτοιου είδους εκφράσεις φιλίας από τις ΗΠΑ», προσέθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Στην ίδια την Αμερική, άρθρο της εφημερίδας Washington Post καυτηριάζει τον πρόεδρο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι με τη δήλωσή του «εξανέμισε κάθε ίχνος καλής θέλησης που θα όφειλε να εκπέμψει η αμερικανική διπλωματία». Ο αρθρογράφος Ισάν Ταρούρ προσθέτει ότι «είναι ευτελές και άκαρδο από κάθε άποψη να επιδιώκει κανείς πολιτικά οφέλη όταν θρηνεί για την απώλεια της ζωής αθώων».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των πέντε εκ των έξι τρομοκρατών που εξοντώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις προχθεσινές επιθέσεις. Και οι πέντε δράστες ήταν Ιρανοί, που ανέπτυξαν εγκληματική δράση μέσα από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη του Ιράκ και στη Ράκα της Συρίας, για να επιστρέψουν στη χώρα τους και να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι νεκροί των επιθέσεων έφτασαν τους 17, καθώς άλλοι πέντε τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Στο μέτωπο του Κατάρ, ο πρόεδρος Τραμπ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, οργανώνοντας ακόμη και συνάντηση στον Λευκό Οίκο, για την επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει ύστερα από το εμπάργκο που επέβαλαν στο εμιράτο η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα που θα εγκατασταθούν στη χώρα του προορίζονται για «την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή