Δωρεάν φιλοξενία προσφύγων από ιδιοκτήτες Airbnb

Δωρεάν φιλοξενία προσφύγων από ιδιοκτήτες Airbnb

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι αποφασίσατε να υπενοικιάσετε το σπίτι σας στον νεαρό φοιτητή από την Αυστραλία και το ηλικιωμένο ζευγάρι τουριστών από τη Γαλλία μήπως είστε έτοιμοι να φιλοξενήσετε για ένα μήνα μία οικογένεια προσφύγων; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστική. Η εταιρεία Αirbnb, που κατόρθωσε να κερδίσει σε μικρό χρονικό διάστημα την εμπιστοσύνη 26.000 ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, προχωράει ένα βήμα παρακάτω, θέλοντας να δώσει σάρκα και οστά στο εύληπτο μότο της: Αirbnb – belong anywhere (το να ανήκεις οπουδήποτε). «Είμαστε μια εταιρεία που έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι δεν πιστεύουμε στην έννοια του ανήκειν κάπου χωροταξικά», ανέφερε χθες στο πάνελ του Concordia Europe Summit o επικεφαλής κοινωνικής καινοτομίας της Airbnb, Cameron Sinclair, προτού ανακοινώσει την επέκταση της Airbnb από την υπενοικίαση στην αφιλοκερδή παραχώρηση ακινήτων σε έχοντες ανάγκη. Το εγχείρημα έχει ήδη λειτουργήσει πιλοτικά με εργαζομένους στην Κω, τη Λέσβο, τα Ιωάννινα, την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις στα Βαλκάνια, όπου σημειώθηκαν 5.000 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε οικίες. Με την ίδια φιλοσοφία, άλλωστε, το 2012, μετά τον τυφώνα «Sandy», τα μέλη της κοινότητας Airbnb προσφέρθηκαν εθελοντικά να στεγάσουν τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τη θύελλα, δωρεάν. Η εν λόγω πρωτοβουλία στάθηκε η αφορμή για τον σχεδιασμό εκ μέρους της εταιρείας ενός αντίστοιχου προγράμματος που έχει ενεργοποιηθεί προσφέροντας στέγη σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, σε 65 ανάλογες συνθήκες.

Πενταετή στόχος

Στην περίπτωση της Ελλάδας, προσδοκάται μέσω του προγράμματος να βρουν προσωρινή στέγη περίπου 35.000 αιτούντες άσυλο, που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας. Ο πενταετής στόχος της Airbnb είναι να παρέχει δωρεάν βραχυπρόθεσμη διαμονή σε 100.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την Τουρκία. Σε κάθε χώρα η εταιρεία διαθέτει ως εθνικό εταίρο μια οργάνωση, εν προκειμένω στην Ελλάδα είναι η Solidarity Now. Στη νέα πλατφόρμα airbnb.com/welcome, που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, μπορούν να εγγράφονται τόσο ιδιοκτήτες ακινήτων που ήδη κάνουν χρήση του Airbnb όσο και ενδιαφερόμενοι που έως τώρα δεν έχουν ποτέ παραχωρήσει ή υπενοικιάσει κάποιο σπίτι τους. Οι παλαιοί πάροχοι-ιδιοκτήτες, καθώς διαθέτουν ήδη εμπειρία και έχουν μοιραία αξιολογηθεί από άλλους χρήστες, θα προηγηθούν χρονικά στη διαδικασία φιλοξενίας προσφύγων. Διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται χρονικό όριο στην εν λόγω φιλοξενία, μπορεί δηλαδή να πρόκειται για ημέρες ή για μήνες. Επίσης, μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να υπενοικιάζει το ακίνητο του τη μία εποχή, π.χ. το καλοκαίρι, και μια άλλη εποχή, π.χ. τον χειμώνα, να το παραχωρεί μέσω της πλατφόρμας σε οικογένειες αιτούντων άσυλο. Τα αιτήματα των ιδιοκτητών αλλά και των ενδιαφερομένων θα εξετάζονται ενδελεχώς από στελέχη της Αirbnb και της Solidarity Now αντιστοίχως, προκειμένου να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές «παραχωρήσεις». Η πρόταση θεωρείται εξαιρετικά καινοτόμος, καθώς όλοι οι συμβαλλόμενοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς, ενώ, αν η προσπάθεια αποδειχθεί επιτυχής, το πρόγραμμα δύναται να ισχύσει και για άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως αστέγους και απόρους.

Αν και ξεκινάει το καλοκαίρι, κατά το οποίο το ενδιαφέρον των τουριστών για καταλύματα μέσω Αirbnb είναι μεγάλο, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των Ελλήνων που έχει εξοικειωθεί με την ιδέα της υπενοικίασης του χώρου του διαμορφώνει μια νέα νοοτροπία, ανοικτή στο διαφορετικό. «Απαξ και συνήθισα ότι στο πατρικό μου θα μένουν και θα κοιμούνται άγνωστές μου φυσιογνωμίες, δεν απέχω πολύ από το να παραχωρώ το σπίτι μερικές εβδομάδες και δωρεάν», λέει «βετεράνος» του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας. Το όφελος, επομένως, από τη διάδοση της υπενοικίασης, εκτός από το οικονομικό, είναι ότι οι Αθηναίοι «άνοιξαν» τα σπίτια τους σε ξένους – ακόμη και αν αυτοί ήταν ταξιδιώτες εκ Δύσης, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα διαθέσιμα σπίτια είναι πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή