Οριοθέτηση ΑΟΖ και έρευνες πέραν των 6 μιλίων ζητούν τα ΕΛΠΕ

Οριοθέτηση ΑΟΖ και έρευνες πέραν των 6 μιλίων ζητούν τα ΕΛΠΕ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα επίλυσης ζητημάτων που συνδέονται με την οριοθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) με τις γειτονικές χώρες και άρσης της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων, ζήτημα που για την Τουρκία αποτελεί με απόφαση Eθνοσυνέλευσης «casus belli», θέτουν τα ΕΛΠΕ στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων. Oι παραινέσεις προς την πολιτεία για την επίλυση των ιδιαίτερα κρίσιμων εθνικών αυτών ζητημάτων, που συνοδεύτηκαν και από επικρίσεις για καθυστερήσεις, εκφράστηκαν από τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιο Τσοτσορό και από το βήμα του 2ου διεθνούς πετρελαϊκού συνεδρίου που διοργάνωσε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια χθες. Ο κ. Τσοτσορός, μιλώντας για την εθνική προσπάθεια αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων και τον ρόλο τω ΕΛΠΕ σε αυτή, επέκρινε την επί δεκαετίες, όπως είπε, «παθητική ή έστω μειωμένης προτεραιότητας αντιμετώπιση του ζητήματος από την ελληνική πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς» και αναφερόμενος στα αίτια των καθυστερήσεων σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν καταρτίστηκαν μέσης ή έστω και μακράς διάρκειας οδικοί χάρτες για την επίλυση ή διευθέτηση των ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσοτσορός επανήλθε στο θέμα των ΑΟΖ, ως ένα από τα ζητήματα στα οποία τα ΕΛΠΕ θα συμβάλουν στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων. «Στον σχεδιασμό και την προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων», είπε.

Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Γρηγορίου, παρουσιάζοντας τις ενδιαφέρουσες από άποψη κοιτασμάτων περιοχές, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περιοχή του Ιονίου μπορεί να αποδώσει και κατονόμασε ως ενδιαφέρουσα περιοχή αυτή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, λόγω υδριτών, όπως είπε. Σημείωσε, δε, ότι εκεί υπάρχουν και σημαντικές γεωπολιτικές διαστάσεις που καλείται να χειριστεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας με νόημα ότι η Τουρκία ήδη αποκτά με τις έρευνές της στοιχεία για αυτές τις περιοχές.

Οι τοποθετήσεις των ΕΛΠΕ στο θέμα των ΑΟΖ σχολιάστηκαν αρνητικά από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επεσήμαναν τη σοβαρότητα των θεμάτων και τον χειρισμό τους εξ αυτού αποκλειστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Βεβαίως όλοι αναγνωρίζουν ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προϋποθέτει και την οριοθέτηση ΑΟΖ με γειτονικές χώρες. Η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την ExxonMobil και την Τotal για τη διεκδίκηση δύο περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης, για τις οποίες έχει κατατεθεί αίτηση στο υπουργείο Ενέργειας και αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, διευκολύνεται από την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Μια τέτοια εξέλιξη σε αυτή τη συγκυρία ευνοείται από τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Κοτζιάς έχει υποβάλει σχετική πρόταση στο Κάιρο από τον περασμένο Νοέμβριο. Δυνατότητα οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα. Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, ενώ η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την Ελλάδα το 2009. Είναι τέλος μη ρεαλιστικό και άκρως επικίνδυνο για τη χώρα, παρατηρούν αξιωματούχοι που έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν τέτοια θέματα, να ανοίξει η Ελλάδα θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία στην παρούσα συγκυρία.

Οι τοποθετήσεις των ΕΛΠΕ συνδέονται σαφώς με τις δυνατότητες διερεύνησης του οικοπέδου «1» στο Β. Ιόνιο, το οποίο η Αλβανία θεωρεί ότι καταλαμβάνει μέρος της υφαλοκρηπίδας της.

Συνδέονται επίσης με την παραχώρηση ανατολικά της Θάσου στο Θρακικό Πέλαγος, το περίφημο κοίτασμα Μπάμπουρας, στην οποία συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ με ποσοστό 25% και η καναδική Calfrac με ποσοστό 75%. Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Calfrac για την εξαγορά του ποσοστού της, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Energean η οποία εκμεταλλεύεται το γειτονικό κοίτασμα του Πρίνου για συνεκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος. Το κοίτασμα του Μπάμπουρα ανακαλύφθηκε την περίοδο 1972 – 1973, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν δυναμικότητα 350.000 βαρελιών την ημέρα και συνολικά περί το 1 δισ. βαρέλια. Το πρόβλημα με την εκμετάλλευσή του έγκειται στο γεγονός ότι το 70% των αποθεμάτων βρίσκεται πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή