Ανάμεσα στο Αργος και στις Μυκήνες, ένα διεθνές πρότζεκτ τέχνης και ανάπτυξης

Ανάμεσα στο Αργος και στις Μυκήνες, ένα διεθνές πρότζεκτ τέχνης και ανάπτυξης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς μπαίνει στον χάρτη ένας τόπος; Μπορεί να συνδέσει το κοινό με εμπειρίες-βιώματα ή ακόμη και να δημιουργήσει μια αλυσίδα συνεργειών με την τοπική κοινωνία και τον «έξω κόσμο». Πάντως, είναι βέβαιο ότι η παλιά συνταγή των τοπικών φεστιβάλ και των περιφερόμενων εκδηλώσεων, δεν αφήνουν τίποτε σε κανένα τόπο. Το αντίθετο. Θα περιμένουμε αυτό το καλοκαίρι να υποδεχθούμε, να χαρούμε και να κρίνουμε το φιλόδοξο πρότζεκτ «Διεθνής Τόπος», που φέρνει, με αύρα κοσμοπολιτισμού, η Ελένη Βαροπούλου, αυτή τη χρονιά στην Αργολίδα από 6 έως 9 Ιουλίου. Θα λειτουργήσει στο Αργος και στις Μυκήνες και θα δένει το νήμα με το παλιό Φεστιβάλ Αργους (1994-1997). Το ενδιαφέρον είναι ότι ο «Διεθνής Τόπος» ξεκινάει φέτος από την Αργολίδα, αλλά κάθε χρόνο θα γίνεται σε άλλο τόπο της Ελλάδας ή ακόμη και του εξωτερικού. Είναι μία ιδέα που ανάλογα με τον τόπο προσαρμόζεται και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μνημείων, αρχαίων ή νέων, προσκαλώντας τη νέα δημιουργία, ανανεώνοντας παλιές παρακαταθήκες.

Προϋποθέτει συνέργειες, τοπικής κοινωνίας, καλλιτεχνικού δυναμικού και κάθε είδους δημιουργικών ανθρώπων, και λειτουργεί ως μικρός ή μεγάλος αντιδραστήρας που γεννά εμπειρίες, προκαλεί κινητικότητα και φέρνει βιώματα.

Με άξονα την αρχαιολογία, με την εξόρυξη μνήμης ως κοινό στοιχείο, ο «Διεθνής Τόπος» είναι δίπτυχος. Από τη μια είναι η αρχαιολογία των βιομηχανικών ερειπίων της Αργολίδας, με βασικούς μοχλούς τα εργοστάσια «Ρέα» και «Πελαργός» της Νέας Κίου, που συνθέτουν τη «Aργολική Industriale», με εικαστικά, χορό, περφόρμανς. Δώδεκα εικαστικοί θα λάβουν μέρος, μεταξύ των οποίων και η Μάχη Ξενάκη, η κόρη του Ιάνννη Ξενάκη. Και από την άλλη, είναι το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης», ένα αφιέρωμα που φέρνει την πρωτότυπη σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη, γραμμένη για τις Μυκήνες με τη σύμπραξη της χορογράφου και χορεύτριας Μαριάννας Καβαλλιεράτου. Και ακόμη, φιλοξενεί το ρεσιτάλ του Στέφανου Θωμόπουλου στο Αρχαίο Θέατρο Αργους, όπου θα ερμηνεύει έργα Ξενάκη και θα συνομιλεί και με το μουσικό, σκηνικό θέαμα του Αλέξανδρου Ευκλείδη με την Τζούλια Σουγλάκου. Το καλλιτεχνικό ρεύμα που θα φέρει ο «Διεθνής Τόπος» στον άξονα Αργους-Μυκηνών, ως site specific πρότζεκτ, υποστηρίζεται από την περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς. Ξεκινάει ως μία επί της ουσίας αναπτυξιακή πρόταση ποιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή