Ανακόλουθοι και με τη σκιά τους

Ανακόλουθοι και με τη σκιά τους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με το προμνημονιακό είδωλό της βρίσκεται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, με επίκεντρο στην παρούσα συγκυρία τα διόδια στην Εγνατία Οδό. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που το 2011 βρέθηκε δίπλα στο κίνημα «Δεν πληρώνω», δηλώνοντας ότι η άρνηση καταβολής τελών στα διόδια «είναι πράξη αντίστασης, είναι πράξη αξιοπρέπειας και όχι ιδιοτέλειας», βρίσκεται σήμερα στη θέση του πρωθυπουργού, πολιτικός προϊστάμενος των κ. Τσακαλώτου και Σπίρτζη, που υπογράφουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατασκευή και λειτουργία των σταθμών διοδίων στην Εγνατία. Και μπορεί οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών να μην φθάνουν τόσο ηχηρές στο Μέγαρο Μαξίμου, πιέζουν, ωστόσο, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές που επηρεάζονται από τη λειτουργία των διοδίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά –και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία– που τα στελέχη του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου καλούνται να υπερασπιστούν κυβερνητικές επιλογές, τις οποίες ως αντιπολίτευση φρόντιζαν σταθερά να καταγγέλλουν. Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που οφείλουν τη σημερινή βουλευτική ιδιότητά τους στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν σε κινητοποιήσεις αντίστασης για μνημονιακές πολιτικές. Και σήμερα είναι εμφανής η αμηχανία τους, καθώς καλούνται να υπηρετήσουν αυτά που καταδίκαζαν, υποσχόμενοι τότε εναλλακτικούς δρόμους, ανοιχτούς, χωρίς διόδια και δασμούς.

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης, για να απαντήσει στις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες του εκλογικού ακροατηρίου του, έσπευσε να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας ότι «είναι μνημονιακή υποχρέωση η εγκατάσταση των νέων μετωπικών σταθμών» και να προσθέσει ότι αυτοί θα «ξηλωθούν» μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται το αναλογικό σύστημα. Και πήγε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι αν οι πολίτες της Καβάλας αναλάμβαναν πρωτοβουλία για ένα κίνημα «Δεν πληρώνω» για τα νέα διόδια, αυτός θα ήταν μαζί τους. Προφανώς για να αντισταθεί στη μνημονιακή υποχρέωση, την οποία, πάντως, ως παράμετρο του ισχύοντος μνημονίου, την έχει ψηφίσει στη Βουλή. Ελάχιστα εκπλήσσει η στάση του. Λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του τελευταίου πακέτου μέτρων στη Βουλή, κυβερνητικοί βουλευτές, αυτοί οι ίδιοι που ψήφισαν τα μέτρα, κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας να αλλάξει ρύθμιση που αφορούσε τις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Πάντως, ο έτερος βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, περισσότερο υποψιασμένος για τον «προσωρινό» χαρακτήρα των διοδίων, έσπευσε να αναρωτηθεί ποια είναι η λογική κατασκευής μετωπικών σταθμών με διορία οκταμήνου, πολύ περισσότερο που το κόστος κατασκευής θα επιβαρύνει και αυτό τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή