Ικέτες εν κινδύνω

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταγγελίες είναι σοβαρές. Και επίσημες. Εγιναν από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατ’ αρχάς και από τον Νιλς Μουίζνιεκς, επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Η Ελλάδα «επαναπροωθεί ατύπως» στην Τουρκία –την ερντογανική Τουρκία των μηδενισμένων ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και της φιμωμένης δημοκρατίας– πολίτες της γειτονικής χώρας που περνούν τον Εβρο αναζητώντας προστασία. Εδώ ούτε οι ευφημισμοί χωρούν, του τύπου «επαναπροωθήσεις» (για απελάσεις πρόκειται, για παράνομες, βίαιες εκδιώξεις), ούτε τα μισόλογα και οι χλιαρές διαψεύσεις με τις οποίες αντιδρά έως τώρα ο αμήχανος κυβερνητικός εκπρόσωπος, δικαιώνοντας έτσι τη δυσπιστία παρά πείθοντας.

Οι καταγγελίες δεν είναι φήμες και διαδόσεις ή πρόχειρα και αστήριχτα «ρεπορτάζ». Εχουν ονοματεπώνυμο. Το ονοματεπώνυμο των καταγγελλόντων: Η ΕΕΔΑ δεν είναι κάποια από εκείνες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που μας έχουν συνηθίσει να λειτουργούν ασόβαρα και αστόχαστα, ο δε Ευρωπαίος επίτροπος δεν τρέφει καμία προκατάληψη εις βάρος της Ελλάδας α λα Σόιμπλε· απόδειξη και η δήλωσή του ότι ο τόπος μας «έχει υποστεί τεράστια μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια και η βοήθεια που πήρε από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέχει πολύ από την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των πιέσεων αυτών όσο και των δεινών που υποφέρουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα». Εχουν επίσης οι καταγγελίες το ονοματεπώνυμο ορισμένων από τους Τούρκους αντικαθεστωτικούς που απελάθηκαν, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν και η εξαμελής οικογένεια του Μουσταφά Τσαν. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε η ΕΕΔΑ, «έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της Ελληνικής Αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία».

Απαιτούνται λοιπόν σαφείς, υπεύθυνες απαντήσεις από τους επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, και μάλιστα αυτοπροσώπως και δεσμευτικά, όχι διά της γραφειοκρατικής οδού ή με διαρροές: από τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημοσίας Τάξεως, Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας, μια και είναι των αδυνάτων αδύνατο να μη γνωρίζει –ή να μη συναποφασίζει και γι’ αυτό– ο κ. Καμμένος. Το πρέπον θα ήταν να δοθεί η απάντηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και στο επισημότερο δυνατό επίπεδο: στη Βουλή. Εχει κατατεθεί άλλωστε και σχετική ερώτηση, από τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Οταν σε κατηγορούν ότι απελαύνεις ικέτες που απειλείται η ζωή τους, το να ψελλίζεις «μα τι λέτε; εμείς;» είναι απλώς ανεύθυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή