«ΘεΑθήναι» για την ιστορία και τον πολιτισμό της πρωτεύουσας

«ΘεΑθήναι» για την ιστορία και τον πολιτισμό της πρωτεύουσας

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δράση «ΘεΑθήναι» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) την Παρασκευή 16 Ιουνίου για την ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας. Στο πλαίσιο της δράσης θα εγκαινιαστεί η έκθεση έργων χαρακτικής της συλλογής Γιάννη Κ. Καράκωστα με τίτλο «Οθων, ο δημιουργός μιας πρωτεύουσας» στις 8 μ.μ. Η έκθεση περιλαμβάνει 20 χαρακτικά έργα, κυρίως λιθογραφίες, και την πολυτελή έκδοση του λευκώματος «Η Παλιγγενεσία της Ελλάδος» (1895) και τεκμήρια που αφηγούνται την εκλογή, την υποδοχή στην Ελλάδα και τη βασιλεία του Οθωνα έως την έξωσή του. Πολλές από τις λιθογραφίες μεταφέρθηκαν σε ξυλογραφίες που τυπώθηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ στο εσωτερικό της χώρας αναπαρήχθησαν πολλά αντίγραφα σε λιθογραφίες και ξυλογραφίες για να κοσμήσουν τα σπίτια των υπηκόων του βασιλείου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μουσική παράσταση «Σαν όνειρο μαγευτικό» της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος με αποσπάσματα από τις δύο πιο δημοφιλείς ελληνικές οπερέτες, τους «Απάχηδες των Αθηνών» του Ν. Χατζηαποστόλου και τον «Βαφτιστικό» του Θ. Σακελλαρίδη, οι οποίες θα παρουσιαστούν ως θεατρική πράξη. Στην παράσταση συμμετέχουν οι Μαριάννα Μανσόλα (σοπράνο), Δημήτρης Σιγαλός (τενόρος), 15μελής ορχήστρα και η χορωδία «Cantus non verba» σε διδασκαλία Γιώργου Κόγκου. Η αφήγηση είναι της Πασχαλίνας Μπίκου, ενώ η ενορχήστρωση και η μουσική διεύθυνση του Κυριάκου Τσολάκη. Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ. Είσοδος ελεύθερη με εγγραφές. Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, τηλ. 210. 34.18.011

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή