ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Μεγάλο λάθος το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Τουρκία, που είναι αντίθετη σε κάθε μορφή ανεξαρτησίας των Κούρδων, δήλωσε σήμερα πως το δημοψήφισμα που προβλέπει να οργανώσει το Ιρακινό Κουρδιστάν με αυτόν τον σκοπό ήταν «μεγάλο λάθος» και μια «ανεύθυνη απόφαση».

«Εκτιμούμε πως η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία (που ανακοινώθηκε από την προεδρία των Κούρδων του Ιράκ) θα είναι μεγάλο λάθος», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η περιοχή μας έχει αρκετά προβλήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Πιστεύουμε πως το να προστεθεί ένα πρόβλημα δεν είναι καλό πράγμα», συνέχισε, εκτιμώντας πως η απόφαση να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα «ελήφθη με ανεύθυνο τρόπο».

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με τον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί αλλά αντιτίθεται σθεναρά στη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους σε ένα τμήμα του εδάφους της ή σε γειτονικές χώρες.

Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο, εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία προκειμένου να εκδιώξει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να εμποδίσει τους Κούρδους της Συρίας από το να ενώσουν τα καντόνια τα οποία ελέγχουν στην περιοχή αυτή όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.

«Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας του Ιράκ είναι ένα από τα θεμέλια της τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το Ιράκ», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αντίθεση της Τουρκίας στην ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που είναι αυτόνομη περιοχή με βάση το ιρακινό Σύνταγμα του 2005, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός κουρδικού κράτους.

Πράγματι, το Ιρακινό Κουρδιστάν πραγματοποιεί τα κυριότερα έσοδά του από την εξαγωγή πετρελαίου μέσω ενός αγωγού που φθάνει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Εξάλλου, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε σήμερα πως το αναμενόμενο «Ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μάλλον θα ενισχύσει τη θέση του Κουρδιστάν στις διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη παρά θα οδηγήσει σε μια αυτόματη απόσχιση από το Ιράκ.

Ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι είπε επίσης πως μια ψήφος υπέρ της απόσχισης δεν θα σημαίνει πως οι Κούρδοι προσαρτούν είτε την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ είτε άλλες τρεις διαφιλονικούμενες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

«Θα ακούσετε ανθρώπους να λένε, είμαστε υπέρ της ενότητας του Ιράκ, της εδαφικής ακεραιότητας, θέλουμε διάλογο ανάμεσα στη Βαγδάτη και στο Αρμπίλ, τα καταλαβαίνουμε όλα αυτά», είπε.

Όμως «ένα δημοψήφισμα είναι μια δημοκρατική διαδικασία, καμία δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να αντιτεθεί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος∙ δεν μιλάμε για ανεξαρτησία, μιλάμε για το δημοψήφισμα», τόνισε.

 

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη νοτιοανατολική επαρχία Μπατμάν

Παράλληλα με τις συζητήσεις που ξεκίνησε η ανακοίνωση του κουρδικού δημοψηφίσματος, συνεχίζονται αμείωτες οι βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή, έτσι σήμερα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στη νοτιοανατολική επαρχία Μπατμάν της Τουρκίας, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε έξω από ένα τμήμα της χωροφυλακής, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

Δύο στρατιώτες και ένας πολίτης τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, όταν ένας κούρδος μαχητής, όπως πιστεύουν οι αρχές, οδήγησε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο μέσα από ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας και το ανατίναξε μπροστά από το τμήμα στον τομέα Μπεκιρχάν, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη.

Ο μαχητής που πραγματοποίησε την επίθεση σκοτώθηκε, ανέφερε, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αν και το γραφείο του κυβερνήτη ανέφερε πως δράστες φέρονται να είναι μέλη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Νωρίτερα σήμερα δύο μαχητές του PKK έκλεψαν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του τοπικού δημάρχου, ο οποίος δεν βρισκόταν στο αυτοκίνητό του εκείνη τη στιγμή, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη.

Ένας δάσκαλος που βρισκόταν σε ένα άλλο αυτοκίνητο σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών και ένας περαστικός τραυματίστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία προσθέτει πως οι ένοπλοι διέφυγαν με το κλεμμένο αυτοκίνητο.

Μια εκεχειρία ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο PKK κατέρρευσε τον Ιούλιο του 2015, βυθίζοντας τη νοτιοανατολική Τουρκία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, στη χειρότερη βία των τελευταίων δεκαετιών.

Το PKK, που επιδιώκει την αυτονομία των Κούρδων, ξεκίνησε ένοπλο αγώνα το 1984. Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ