Παυλόπουλος: «Ο Β. Σόιμπλε να τηρήσει τις υποσχέσεις»

Παυλόπουλος: «Ο Β. Σόιμπλε να τηρήσει τις υποσχέσεις»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς το Βερολίνο, και κυρίως προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να δώσει στις 15 Ιουνίου το «πράσινο φως» για ρύθμιση ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να ανταποδώσουν, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσω δύο συνεντεύξεων κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Γερμανία. «Ο κ. Σόιμπλε και το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Καθώς κι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, ψηφίζοντας τις μειώσεις συντάξεων και το χαμηλότερο αφορολόγητο που απαίτησαν οι πιστωτές», σημειώνει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, επισημαίνοντας ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έφτασαν στο ναδίρ το 2015, αλλά «έκτοτε τα πράγματα βελτιώνονται».

«Αυστηρός, αλλά δίκαιος»

Υπογραμμίζει δε με νόημα ότι γνωρίζει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «είναι πρότυπο στην τήρηση κανόνων» και θυμίζει ότι συνεργάστηκε μαζί του την εποχή που αμφότεροι ήταν υπουργοί Εσωτερικών: «Πάντα ζητούσε από τους άλλους να τηρούμε τις συμφωνίες. Τώρα ήρθε η ευκαιρία μου να ζητήσω από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να τηρήσει ο ίδιος τους κανόνες. Ο κ. Σόιμπλε είναι αυστηρός, αλλά δίκαιος, και γι’ αυτό θα βρει τη φόρμουλα που θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε πράγματι να απομειώσουμε το χρέος».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ισορροπίες της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με τον οποίο θα εγκαινιάσουν σήμερα από κοινού στο Κάσελ την documenta, απαντά με αίτημα προς τον κ. Σόιμπλε «να μην επηρεαστεί στην απόφασή του από τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα». Οπως λέει, «εδώ διακυβεύεται κάτι μεγαλύτερο, το ζήτημα είναι η Ευρώπη. Πάντως, και η Αγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν κάνει τόσα πολλά για τη Γερμανία, ώστε δεν πιστεύω ότι οι Γερμανοί θα εξαρτήσουν την ψήφο τους στις εκλογές από το αν η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους ή όχι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο κ. Παυλόπουλος και στη συνέντευξή του στο Spiegel Online, καλώντας τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να αναλογιστεί ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε «ότι παρά τις θυσίες που υφίσταται, ακόμα και θυσίες ως αποτέλεσμα λαθών άλλων, μένει στην Ευρώπη, ενώ άλλοι λαοί που δεν υπέστησαν παρόμοιες θυσίες εγκατέλειψαν το ευρωπαϊκό σκάφος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή