Τουρκία: «Τραγικό λάθος» το δημοψήφισμα

Τουρκία: «Τραγικό λάθος» το δημοψήφισμα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η αστάθεια στη νοτιοανατολική Τουρκία εξακολουθεί, με νέα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χθες, στην επαρχία Μπατμάν, η οποία είχε στόχο σταθμό χωροφυλακής, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου. Παράλληλα, στο Ιράκ, η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το ISIS εισέρχεται στην τελική φάση της, με εκατόμβες νεκρών.

Οι τζιχαντιστές φέρεται να σκότωσαν τουλάχιστον 231 αμάχους τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να τους εμποδίσουν να δραπετεύσουν από τη δυτική Μοσούλη. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αναφορές» για 231 εκτελέσεις αμάχων από τις 26 Μαΐου, εκ των οποίων οι 204 στη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου.

«Πυροβολούνται παιδιά καθώς προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο μαζί με την οικογένειά τους. Δεν υπάρχουν λόγια για να καταδικαστούν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις», είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν. «Ζητώ από τις ιρακινές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, με βάση τη διεθνή νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ζητάει από τις ιρακινές και τις αμερικανικές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μοσούλη πληροφορίες για το αεροπορικό πλήγμα της 31ης Μαΐου, στη δυτική Μοσούλη, από το οποίο βρήκαν τον θάνατο «50 έως 80 άμαχοι». Στα μέσα Μαΐου είχε προηγηθεί άλλο πλήγμα με 110 άμαχους νεκρούς. Η αστάθεια μεταδίδεται σε άλλα σημεία του Ιράκ, με τελευταίο πολύνεκρο περιστατικό την ανατίναξη γυναίκας καμικάζι σε αγορά στην πόλη Μουσαγιάμπ, 80 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο 30 ανθρώπων. Την ευθύνη ανέλαβε το ISIS, που έχει εντείνει τις επιθέσεις καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η προκήρυξη δημοψηφίσματος για την απόσχιση του ιρακινού Κουρδιστάν την 25η Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τη Βαγδάτη, θορύβησε την Αγκυρα. «Πρόκειται για τραγικό λάθος», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. «Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας του Ιράκ είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της τουρκικής πολιτικής στο Ιράκ».

Πάντως, χθες, ανώτατος Κούρδος αξιωματούχος επένδυσε κυρίως με συμβολική σημασία την ψηφοφορία, δηλώνοντας στο πρακτορείο Reuters ότι ένα «Ναι» στο δημοψήφισμα «δεν ισοδυναμεί με αυτόματη απόσχιση από το Ιράκ». Επίσης, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η συμμετοχή των πολιτών του Κιρκούκ και άλλων αμφισβητούμενων περιοχών στο δημοψήφισμα δεν ισοδυναμεί με ενσωμάτωσή τους στο κουρδικό μόρφωμα.

Οι ενέργειες των Κούρδων του Ιράκ προς την ανεξαρτησία συμπίπτουν με την ενίσχυση της θέσης των Κούρδων της Συρίας και την ένταση του πολέμου με το ΡΚΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας, συμπληρώνοντας την εφιαλτική εικόνα για την Αγκυρα. Οι Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συνεχιζόμενης εκστρατείας για την ανακατάληψη της Ράκα από το ISIS, έχοντας φθάσει σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή