Συναλλακτική άπνοια χθες στο Χ.Α.

Συναλλακτική άπνοια χθες στο Χ.Α.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλές επιδόσεις σημειώθηκαν κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου. Η κάθετη πτώση της αξίας των συναλλαγών, που έκλεισε στα 43 εκατ. ευρώ, αποτυπώνει την άρνηση των εγχωρίων και διεθνών χαρτοφυλακίων να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, αλλά και η ρύθμιση του εγχώριου δημόσιου χρέους. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη 0,39% και διαμορφώθηκε στις 782,10 μονάδες.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά επέστρεψε στην εσωστρέφεια και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα και να απομακρυνθεί ο Γενικός Δείκτης από τα υψηλά έτους των 797,16 μονάδων, που είχε αναρριχηθεί στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 11ης Μαΐου 2017.

Ταυτόχρονα, στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε ελαφρά αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εξαιτίας σποραδικών αγορών κρατικών τίτλων χρέους κυρίως από διαχειριστές ομολόγων του εξωτερικού. Το 10ετές ομόλογο εμφάνισε μέση απόδοση 5,95% από 5,97% της προχθεσινής συνεδρίασης, ενώ η χθεσινή τιμή κυμάνθηκε στο επίπεδο των 84,40 λεπτών του ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο από 84,25 λεπτά της προηγούμενης συνεδρίασης. Το 2ετές κρατικό ομόλογο σημείωσε απόδοση 5,20% από 5,47% της προηγούμενης συνεδρίασης, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 84,40 λεπτά του ευρώ από 84,25 λεπτά του ευρώ της συνεδρίασης της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2017.

Αμετάβλητη εικόνα σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης παρουσίασε το ετήσιο κρατικό ομόλογο που λήγει στις 17 Ιουλίου 2017, εμφανίζοντας μέση τιμή στα 99,95 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 3,83%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε χθες στις 570 μονάδες βάσης από 572 μονάδες βάσης στην προχθεσινή συνεδρίαση. Στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων, η τιμή του ομολόγου του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκε στα 101,30 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 3,25%. Η τιμή του εταιρικού ομολόγου της Housemarket (θυγατρικής του ομίλου Fourlis) ανήλθε στα 101,65 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 4,57%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή