Απώλειες για τη στερλίνα μετά τις εκλογές στη Βρετανία

Απώλειες για τη στερλίνα μετά τις εκλογές στη Βρετανία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο των αγορών την εβδομάδα που διανύσαμε βρέθηκαν οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές την Πέμπτη, καθώς το κόμμα των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αν και βρέθηκε, όπως αναμενόταν, στην πρώτη θέση, δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα,  οι Συντηρητικοί αναμένεται να εξασφαλίσουν 318 από τις 650 έδρες (από 330 το 2015), με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν να λαμβάνουν 261 έδρες (από 232 το 2015). Ακολουθεί το  Εθνικό Κόμμα Σκωτίας με 35 έδρες (από 56 το 2015) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 13 έδρες (από 8 το 2015). Επειτα από αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα, η Τερέζα Μέι ενδεχομένως υποχρεωθεί να παραιτηθεί, ενώ οι Συντηρητικοί είναι πιθανόν να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, εξασφαλίζοντας τη στήριξη  του ευρωσκεπτικιστικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στον απόηχο αυτών των αποτελεσμάτων, η στερλίνα υποχώρησε σημαντικά έναντι των βασικών νομισμάτων, με την ισοτιμία ευρώ/λίρα να ανέρχεται σε νέο υψηλό έτους 0,886 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Εντούτοις, η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας ευνόησε τα βρετανικά ομόλογα (οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους), με την απόδοση των 10ετών τίτλων να υποχωρεί κοντά στο 1,0% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, κοντά στο χαμηλό οκτώ μηνών 0,98% που σημειώθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε. Αλλά και η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής επέκτασης, όπως άλλωστε ανέμενε η αγορά. Η σημαντική μεταβολή σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής είναι ότι το Δ.Σ. εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα, αλλά όχι «σε χαμηλότερα επίπεδα», όπως προηγουμένως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού. Σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον ισορροπημένοι.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή