ΕΛΠΕ: «Ρόλος μας δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ»

ΕΛΠΕ: «Ρόλος μας δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για παρερμηνεία της χθεσινής τοποθέτησης του προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων, κ. Ευστάθιου Τσοτσορού, περί οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τις γειτονικές χώρες και άρσης της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, κάνει λόγο ο όμιλος σε σημερινή του ανακοίνωση. 

«Η ακριβής διατύπωση, το ύφος και το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Ευστάθιου Τσοτσορού στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου, δεν επιδέχονται παρερμηνείες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των ΕΛΠΕ. 

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Ομίλου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες. Τον εάν, με ποιο σχεδιασμό και σε ποια χρονική συγκυρία θα δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, εναπόκειται στην Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει.

Ο ρόλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, είναι σαφώς οριοθετημένος, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά του στον τομέα της Ερευνας Υδρογονανθράκων επικεντρώνεται, όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, αποκλειστικά στη Δυτική Ελλάδα και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, καθώς και νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ρόλος της ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος στα όρια των «οικοπέδων» που προκηρύσσονται από το αρμόδιο υπουργείο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Κατόπιν αυτών, οι εστιασμένες αναφορές δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας στα γνωστά προβλήματα με τη Τουρκία, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ για την Έρευνα και Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Τσοτσορός ανέφερε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει τις προσπάθειες να συμβάλει, μεταξύ άλλων, «στον σχεδιασμό και την προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή