Ιαπωνία: Ο Ακιχίτο μπορεί να παραιτηθεί

Ιαπωνία: Ο Ακιχίτο μπορεί να παραιτηθεί

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που επιτρέπει στον αυτοκράτορα Ακιχίτο να παραιτηθεί. Το ιαπωνικό Κοινοβούλιο έθεσε σήμερα σε ισχύ νόμο που επιτρέπει στον Ακιχίτο να υποβάλει παραίτηση και να μεταβιβάσει τα καθήκοντά του στον πρίγκιπα Ναρουχίτο. Ο νόμος, που σχεδιάστηκε ειδικά για την περίπτωση του Ακιχίτο, θα του επιτρέψει να γίνει ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που παραιτείται από τον θρόνο τα τελευταία σχεδόν 200 χρόνια. Το πότε θα παραιτηθεί θα αποφασιστεί με κυβερνητικό διάταγμα εντός τριών ετών από τη δημοσίευση του νόμου. Εγχώρια μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτραπεί στον αυτοκράτορα να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2018, κάτι που φαίνεται να παραπέμπει στα 85α γενέθλια του Ακιχίτο. Αναμένεται επίσης να επισπευσθεί η επιλογή ονομασίας για τη νέα περίοδο μόλις ο πρίγκιπας Ναρουχίτο ανέλθει στον Θρόνο των Χρυσανθέμων.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο συστήθηκε κυβερνητική επιτροπή για να συμβουλευθεί συνταγματολόγους και άλλους εμπειρογνώμονες και να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις για τις αλλαγές στη νομοθεσία και για το καθεστώς που θα τον διέπει μετά την παραίτησή του. Ενα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν εάν θα έπρεπε να δημιουργηθεί μόνιμο σύστημα παραίτησης για κάθε αυτοκράτορα ή ένας μηχανισμός μόνο για τον σημερινό μονάρχη. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο Κοινοβούλιο και θα αφορά πλέον τις γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας που παντρεύονται κοινούς θνητούς.

Ο Ακιχίτο, 83 ετών, που έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, εξέφρασε σε σπάνιες δηλώσεις του δημοσίως πέρυσι τον φόβο ότι η ηλικία του μπορεί να τον δυσκολέψει στη συνέχιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του. Ο χαμηλών τόνων Ακιχίτο, ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που ποτέ δεν θεωρήθηκε θεός, έχει εργαστεί επί δεκαετίες στη χώρα του και στο εξωτερικό να καταπραΰνει τις πληγές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος διεξάχθηκε στο όνομα του πατέρα του, Χιροχίτο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή