Στον «αφρό» οι αγγλικές ομάδες

Στον «αφρό» οι αγγλικές ομάδες

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών ομάδων ως προς την εκτιμώμενη εταιρική τους αξία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας KPMG. H έρευνα έγινε με βάση τα ετήσια οικονομικά στοιχεία των συλλόγων για τις περιόδους 2014-2015 και 2015-2016. Εκτός από τη διαθεσιμότητα ετήσιων οικονομικών στοιχείων η KPMG έθεσε τρία επιπλέον κριτήρια: α) οι σύλλογοι να είναι μεταξύ των 50 κορυφαίων όσον αφορά τα έσοδα, β) να είναι μεταξύ των 50 κορυφαίων σύμφωνα με τα στοιχεία της UEFA κατά την τελευταία πενταετία και γ) να είναι ανάμεσα στις ομάδες με τους περισσότερους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρώτο εύρημα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι η συνολική αξία των 32 κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την περυσινή σεζόν, αγγίζοντας συνολικά τα 29,9 δισ. ευρώ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεπερνάει τα τρία δισ. ευρώ σε εταιρική αξία, με αύξηση 7% σε σχέση με την περυσινή έρευνα, παρά το γεγονός ότι στο προηγούμενο πρωτάθλημα βρέθηκε μακριά από τις πρώτες θέσεις. Στη λίστα των 32 ομάδων κυριαρχούν οι αγγλικές, καθώς αναλογούν περίπου στο 40%. Η υψηλή παρουσία των ομάδων του αγγλικού πρωταθλήματος (οκτώ στο σύνολο και έξι στην πρώτη δεκάδα) οφείλεται στα υψηλά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και εκτιμάται ότι για τον ίδιο λόγο οι ομάδες αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω τον επόμενο χρόνο. Τα έσοδα των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα «εσωτερικού» είναι 1,7 εκατ. στερλίνες ανά σεζόν για την τριετία 2016-2019. Αντιστοίχως, τα έσοδα των ομάδων του ισπανικού και του ιταλικού πρωταθλήματος για τη σεζόν 2016-2017 είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Η διαφορά είναι εμφανής.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα έσοδα των ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αυξάνονται σε όλα τα πρωταθλήματα που έχουν εκπροσώπους στη λίστα με τις 32 ευρωπαϊκές ομάδες με τη μεγαλύτερη εταιρική αξία.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα, με το επιχείρημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, έχει αρχίσει η συζήτηση για μείωση του συμφωνηθέντος ποσού που δίνεται για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας.

Οι αγγλικοί σύλλογοι καταλαμβάνουν έξι θέσεις στην κορυφαία δεκάδα, με την Tότεναμ να βγάζει εκτός πρώτης δεκάδας την Παρί Σεν Ζερμέν. Η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Ρεάλ Μαδρίτης, με εκτιμώμενη εταιρική αξία 2,9 δισ. βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Πρωτοεμφανιζόμενη στη «λίστα των 32» είναι η Λέστερ, που κατέκτησε το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2015/16, καταλαμβάνοντας τη 16η θέση. Πρωτοεμφανιζόμενες επίσης είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο (25η θέση) και η Μπεσίκτας (30ή θέση).

Ενα ακόμα εύρημα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι δέκα σύλλογοι έχουν εκτιμώμενη εταιρική αξία άνω του ενός δισ. ευρώ, έναντι οκτώ στην έρευνα του 2016.

Μια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή στη φετινή λίστα είναι η άνοδος της Mάντσεστερ Σίτι στην πέμπτη θέση. Η αξία της Σίτι, που ξεπέρασε την  Αρσεναλ, εκτιμάται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Απέναντι στην αγγλική κυριαρχία, το ισπανικό πρωτάθλημα έχει να αντιτάξει ότι παραμένει το μοναδικό που έχει δύο ομάδες, τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα, με εκτιμώμενη εταιρική αξία άνω των δύο δισ. ευρώ. Επιπλέον, η συνολική αξία των ισπανικών συλλόγων στην κατάταξη αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω της σημαντικής ανάπτυξης που παρουσίασαν οι Ατλέτικο Μαδρίτης (+34%) και η Σεβίλλη (+44%) αλλά και λόγω της εισόδου της Μπιλμπάο στη λίστα με τις 32 κορυφαίες ομάδες.

Οι γερμανικές ομάδες κατέγραψαν συνολική αύξηση εταιρικής αξίας ύψους 14%, αλλά εκπροσωπούνται μόλις από τρεις ομάδες (Ντόρτμουντ, Σάλκε, Μπάγερν). Η εταιρική αξία της Μπάγερν Μονάχου αποτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται εκ νέου στην τέταρτη θέση, μειώνοντας τη διαφορά που τη χωρίζει με την τρίτη της κατάταξης Μπαρτσελόνα. Το ιταλικό πρωτάθλημα που είχε συνολική αύξηση 7% αντιπροσωπεύεται, μετά την «πτώση» της Φιορεντίνα, από έξι σωματεία (Μίλαν, Ρόμα, Ιντερ, Γιουβέντους, Λάτσιο, Νάπολι). Η φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουβέντους, ύστερα από έξι συνεχόμενους εγχώριους τίτλους, είδε την επιτυχία στους αγωνιστικούς χώρους να μεταφράζεται σε αύξηση 24% της εταιρικής της αξίας. Παραμένει, επομένως, ο μοναδικός ιταλικός σύλλογος που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης.

Τη μεγαλύτερη αύξηση εταιρικής αξίας είχε Λιόν με ποσοστό 71%! Πλέον αποτιμάται στα 317 εκατ. ευρώ.

Οι σύλλογοι που δεν αγωνίζονται στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας), όμως περιλαμβάνονται στη λίστα, είναι οι Αγιαξ, Αϊντχόβεν, Μπενφίκα, Φενέρμπαχτσε, Γαλατάσαραϊ και Μπεσίκτας. H εταιρική αξία αυτών των ομάδων αντιπροσωπεύει το 6% του συνόλου. Οι πορτογαλικές ομάδες είχαν πτώση 28% και η Πόρτο βρέθηκε εκτός λίστας. Αντιθέτως, οι τουρκικές σημείωσαν εντυπωσιακή ανάπτυξη ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων και των σημαντικών βελτιώσεων στον έλεγχο των δαπανών και στην κερδοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή