Κραδασμοί και πιέσεις από κυβέρνηση και κόμμα στον πρωθυπουργό

Κραδασμοί και πιέσεις από κυβέρνηση και κόμμα στον πρωθυπουργό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον καθαρό πολιτικό δρόμο που θα ανοίξει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και η επίτευξη συμφωνίας επενδύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έναντι της πίεσης από το εσωτερικό του κόμματος, η οποία, με αφορμή τους –κατά γενική ομολογία– άστοχους χειρισμούς της τελευταίας περιόδου, αυξάνεται. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μετρήσει από πρώτο χέρι τους κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν εκεί επικεντρώθηκαν κυρίως στην επιλογή από την κυβέρνηση να αποδεχθεί μια πορεία διαρκούς υποχώρησης και αποδοχής όλο και περισσότερων απαιτήσεων από τους δανειστές. Το κεντρικό αφήγημα ότι η διατήρηση της εξουσίας προέχει, προκειμένου να μην παραδοθεί η διακυβέρνηση της χώρας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, παραμένει ικανό ανάχωμα απόσβεσης των κραδασμών. Ωστόσο, το αίτημα για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής επανέρχεται διαρκώς από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η κομματική ηγεσία, κάνοντας έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι, ώστε να μη διαταραχθεί η πορεία προς την επίτευξη συμφωνίας, αποδέχθηκε την παραπομπή όλων των ζητημάτων στα οποία υπάρχουν ενστάσεις σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι οι κεντρικές κυβερνητικές επιλογές στη διαμόρφωση του αφηγήματος με το οποίο η κυβέρνηση πορεύεται, δέχονται ευθεία αμφισβήτηση. Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν ήταν ομόφωνη, με στελέχη του κόμματος να διατυπώνουν διαφωνίες για την ενσωμάτωση αναφοράς στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη. «Το 0,4% δεν είναι για πανηγυρισμούς», ήταν το σχετικό σχόλιο. Οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες δεν μένουν σε ιδεολογικό επίπεδο απλώς, αλλά πλέον εστιάζονται και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, των οποίων οι επιλογές, ιδιαίτερα όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν, αμφισβητούνται. Προς το Μέγαρο Μαξίμου έχει με σαφήνεια διαμηνυθεί ότι υπάρχει θέμα προσανατολισμού της κυβέρνησης και θέμα προσώπων που διαμορφώνουν το αφήγημα. Παράλληλα, επανέρχεται διαρκώς το αίτημα για αλλαγή μείγματος πολιτικής και προώθησης της ατζέντας ΣΥΡΙΖΑ, με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Η κομματική ηγεσία, οι «κεραίες» της Κουμουνδούρου, εισπράττει την κλιμάκωση της δυσαρέσκειας, όπως και ένα κλίμα ματαιότητας έναντι της συνεχούς υποχωρητικότητας της κυβέρνησης. Εκτιμούν ότι για την ώρα τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, ωστόσο απαιτείται εγρήγορση. Ορισμένα στελέχη του κομματικού επιτελείου θεωρούν ότι πίσω από την κριτική που ασκείται σε κυβερνητικές επιλογές βρίσκεται και μια μάχη χαρακωμάτων για τη νομή της εξουσίας, καθώς υπάρχουν ομαδοποιήσεις μέσα στο κόμμα που θεωρούν ότι δεν έχουν λάβει το κομμάτι που τους αναλογεί ή ότι κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν δυσανάλογα μεγαλύτερο τμήμα της.

Πέραν της διαπραγμάτευσης, πάντως, αναδεικνύονται διαρκώς νέα ζητήματα που προκαλούν σχεδόν ανακλαστικές αντιδράσεις μέσα στο κόμμα, καθώς θίγουν το σταθερό ιδεολογικό πλαίσιο αρχών. Το θέμα με τις επαναπροωθήσεις Τούρκων, που αναδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία και ο χειρισμός του απασχόλησε τα κομματικά στελέχη. Επίσης, κραδασμούς και διαμαρτυρίες προκαλεί η διαρκής επαναφορά από τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, θέματος ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και υπογραφής νέας συμφωνίας για τη βάση της Σούδας. Ιδιαίτερα για το τελευταίο ζήτημα, θεωρείται βέβαιο ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του Νίκου Φίλη, εκ της ιδιότητάς του ως μέλους της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή