Καλλιεργώντας φρούτα μέσω Wi-Fi

Καλλιεργώντας φρούτα μέσω Wi-Fi

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλεις το μαρούλι για τη σαλάτα σου να είναι φρεσκοκομμένο και σίγουρα καθαρό από χημικά; Βεβαίως και θέλεις, αλλά δεν έχεις τον χώρο και τον τρόπο να το καλλιεργήσεις, ειδικά εάν ζεις σε διαμέρισμα στην πόλη. Και αν το συνέδεες με το… Wi-Fi; Σε παρόμοιες ανάγκες έρχεται να απαντήσει μια καινοτομία νέων Ελλήνων, που βραβεύθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες από την Κομισιόν ως καλύτερη startup επιχειρηματική ιδέα στην κατηγορία «Εξυπνες πόλεις». Πρόκειται για το CityCrop, μια οικιακή συσκευή καλλιέργειας, με εύχρηστο μέγεθος (που μπορεί να πολλαπλασιαστεί με περισσότερους γυάλινους κύβους), εντός της οποίας μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν 40 διαφορετικά φυτά, από μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, βότανα, μικρά φρούτα, ντοματίνια και άλλα.

«Τι έχει να κάνει κάποιος που θέλει να καλλιεργήσει στο σπίτι του; Πρώτον, να συνδέσει το CityCrop με το ρεύμα, με κόστος περίπου 3-5 ευρώ τον μήνα. Δεύτερον, να ανοίξει το Wi-Fi, έτσι ώστε να συνδεθεί η συσκευή με το Ιντερνετ. Τρίτον, να γεμίσει το ντεπόζιτο νερού με τα 10 λίτρα που χωράει. Στη συνέχεια, να αποφασίσει τι θέλει να καλλιεργήσει και να τοποθετήσει στις θήκες τα ειδικά δοχεία με τους σπόρους», λέει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Ραφτογιάννης, γεωπόνος και συντελεστής του CityCrop (ο έτερος είναι ο Ευρυβιάδης Μακρίδης, με συμβολή κυρίως στο ντιζάιν). Μέσα στον γυάλινο κύβο εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες (υγρασίας, θερμοκρασίας, φωτισμού) ανάπτυξης των φυτών. «Τα λαχανικά κάνουν από 7-15 ημέρες από το χωράφι στο ράφι. Επειτα από επτά ημέρες διατηρούν μόνο το 12% των βιταμινών», λέει ο κ. Ραφτογιάννης.

Πρόκειται για ένα σύστημα υδροπονίας, αλλά νέας τεχνολογίας. Η όλη λειτουργία υποστηρίζεται από την εταιρεία CityCorp μέσω Διαδικτύου. Τα φυτά «μιλούν», μέσω της συσκευής, με αποτέλεσμα ο επίδοξος μικροκαλλιεργητής να έχει με βάση μια εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο πλήρη εικόνα για την κατάστασή τους, για τις ανάγκες (εάν χρειάζονται, για παράδειγμα, συμπλήρωμα νερού) και για το πότε είναι έτοιμα για… συγκομιδή. Μέσω του κινητού, όλα ελέγχονται, ακόμη και από απόσταση. Η δυνατότητα παραγωγής υπολογίζεται περίπου σε 200 γρ. την ημέρα (όσο ένα μαρούλι περίπου), πέντε – έξι κιλά τον μήνα.

Μεγάλη ανταπόκριση

«Ηδη συναντάμε μεγάλη ανταπόκριση και δεχόμαστε προσκλήσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και την Αυστραλία», μας λέει ο κ. Ραφτογιάννης. Το CityCorp άνοιξε γραφείο και στο Λονδίνο, ενώ από Σεπτέμβριο θα κατασκευαστούν στην Αγγλία τα πρώτα 400 κομμάτια για να διαδοθεί και να υπάρξει βελτίωση μέσω της αλληλεπίδρασης. Το κόστος σήμερα στην Αγγλία είναι 1.000 λίρες, αλλά προφανώς μια βιομηχανική παραγωγή θα το μείωνε δραστικά. Ας σημειωθεί πως οι δύο συντελεστές του CityCorp έχουν κατασκευάσει και το πρωτότυπο, εκτός από την πρωτότυπη ιδέα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή