ΕΕ: Απορρίπτουν το «σκληρό» Brexit οι Βρετανοί – Ετοιμη για το διαζύγιο η Μέρκελ

ΕΕ: Απορρίπτουν το «σκληρό» Brexit οι Βρετανοί – Ετοιμη για το διαζύγιο η Μέρκελ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέδειξε ότι οι πολίτες της χώρας απορρίπτουν την ιδέα ενός «σκληρού» Brexit, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ιδέα ενός "σκληρού" Brexit έχει απορριφθεί. Το Λονδίνο έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι μια πλήρης διακοπή των σχέσεών του με την Ευρώπη δεν είναι θετικός παράγοντας» είπε ο Ταγιάνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corriere Della Sera.

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Βρετανία επιδεικνύοντας σταθερότητα και αποφασιστικότητα… Οι Βρετανοί ήταν ανέκαθεν εταίροι μας στα σημαντικότερα ζητήματα: την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και τη συνεργασία στον τομέα παραγωγής», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια «σταθερή κυβέρνηση» στη Βρετανία όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο», κάτι που έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου.

Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας επιμένει ότι η Βρετανία θα παραμείνει πιστή στο διαπραγματευτικό της σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η ίδια επιθυμεί να ξεκινήσουν γρήγορα οι εργασίες για τις συνομιλίες σχετικά με το Brexit.

Τόνισε δε, πως είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις για τους όρους διαζυγίου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ επιθυμεί να παραμείνει ένας καλός εταίρος.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Οι Συντηρητικοί εκλέγουν 318 βουλευτές, οι Εργατικοί 262, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα 35 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12. Η Τερέζα Μέι σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργαζόμενη με το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που εξασφάλισε 10 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή