Καθρέφτης μας οι πινακίδες

Κύριε διευθυντά

Περιφερόμενος πρόσφατα στο Παλαιό Φάληρο, έζησα, για ακόμη μία φορά, την οδύσσεια του να αγωνίζεται κανείς, και μάλιστα οδηγώντας, να διαβάσει τις πινακίδες των δρόμων. Το 99% των πινακίδων είναι σκεπασμένο με αυτοκόλλητα, σαδιστικά τοποθετημένα έτσι ώστε να καλύπτουν τα ονόματα των οδών. Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια αποκλειστικό του Φαλήρου και επεκτείνεται στις πινακίδες της Τροχαίας και σε κάθε άλλου είδους πληροφοριακά σήματα.  Δεν είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημά μας, όμως είναι, πιστεύω, χαρακτηριστικό. Συνειδητοποιώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου. Οχι μόνο ο βανδαλισμός αλλά και το γεγονός ότι επί χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε θεραπεία ούτε καν αντίδραση, καθώς έχουμε πλέον όλοι εθιστεί στο να αποδεχόμαστε την παρανομία, την ασέβεια και τη «γυφτιά».  Δεν ευθύνεται η πολιτεία για τα δεινά μας αλλά εμείς οι ίδιοι, που εκλέγουμε τους κυβερνήτες μας και που αδιαφορούμε για τον πολιτισμό, την αξιοπρέπεια και ποιότητα της κοινωνικής μας ζωής.

Οσο οι Ελληνες πολίτες παραμένουμε σ’ αυτό το πνεύμα, πιστεύοντας ότι κάποιοι άλλοι είναι υπεύθυνοι, ελπίδα σωτηρίας δεν πρόκειται να υπάρξει. Και η ένδοξη ιστορία της πατρίδας μας, για την οποία υπερηφανευόμαστε, θα μένει για πάντα θαμμένη στο παρελθόν.

ΥΓ.: Εάν θα θέλαμε να εκφράσουμε με μια λέξη τα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η κατάσταση, φοβάμαι ότι αυτή θα ήταν το μονολεκτικό άρθρο του Τάσου Γιαννίτση «Εμετός» («Καθημερινή» 28-5-17).

Ιωαννης Βουλιουρης, Συντ. Φυσικός – Ηλεκτρον. μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή