Η πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων FTTH στην Ελλάδα, από τη Vodafone

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων FTTH στην Ελλάδα, από τη Vodafone

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα προχωρεί η Vodafone Ελλάδας. Η υλοποίηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής, αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της.

Το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της Vodafone Ελλάδας αξιοποιεί την χρήση δικτύων τόσο FTTH όσο και FTTC σε μία σειρά από περιοχές της χώρας. Ήδη, η Vodafone έχει αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών σε Νέα Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο, Παγκράτι, Βύρωνα και Νέο Κόσμο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε: «Το μέλλον είναι πια εδώ. Η Vodafone επεκτείνει το δίκτυό της και υλοποιεί το πρώτο μαζικό σχέδιο εφαρμογής δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, γυρίζοντας μία νέα σελίδα στις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας. Έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε τις καλύτερες τεχνολογίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν ισότιμα στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος. Με το επενδυτικό μας σχέδιο ενισχύουμε την οικονομία της χώρας και θέτουμε τις βάσεις για την κοινωνία των Gigabit, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα ως στρατηγικός επενδυτής την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και τις προοπτικές της».

Το επενδυτικό σχέδιο της Vodafone ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες του μέλλοντος και θέτει τις βάσεις για την κοινωνία των υπερυψηλών ταχυτήτων (Gigabit society).

Τα δίκτυα νέας γενιάς υπόσχονται σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες και φιλοδοξούν να μας οδηγήσουν στην κοινωνία των Gigabit, καθώς έρχονται να προσφέρουν υψηλές ταχύτητες, αύξηση της παραγωγικότητας, περισσότερες δυνατότητες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, ενώ θα διευκολύνουν τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων», αλλά και δυναμικών οικονομιών. Παράλληλα, τα δίκτυα οπτικών ινών θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις υπόλοιπες προηγμένες οικονομίες, οι οποίες έχουν ήδη επενδύσει σε σύγχρονες ψηφιακές υποδομές.

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων FTTH στην Ελλάδα, από τη Vodafone-1

Βασιζόμενη στην διεθνή της τεχνογνωσία, αλλά και το ταλέντο των ανθρώπων της, η Vodafone επενδύει σε ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες αιχμής, που θα αντέξουν στον χρόνο και συμβάλλει ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την μελέτη του Vodafone Institute “Shaping the Gigabit Society”, η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα, τα δίκτυα οπτικών ινών υπόσχονται θεαματική βελτίωση σε μία σειρά από τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η δημόσια διοίκηση και οι εταιρίες κοινής ωφέλειας αλλά και νέες δυνατότητες και εμπειρίες για τα νοικοκυριά.

Στην υγεία, τα δίκτυα οπτικών ινών θα είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη των σχετικών ψηφιακών υπηρεσιών, μέσα από την ενίσχυση της από απόσταση παρακολούθησης του ασθενούς, της απομακρυσμένης φροντίδας και αποκατάστασης, των επαγγελματικών συμβουλών, της ψηφιοποίησης των αρχείων (π.χ. των ψηφιακών ακτινογραφιών) και της εργαστηριακής έρευνας. Τα νέα δίκτυα οπτικών ινών θα επιτρέψουν την μαζική χρήση πολλών υφιστάμενων εφαρμογών, οι οποίες σήμερα δεν είναι τόσο εκτεταμένες, καθώς απαιτούν απεριόριστη χωρητικότητα στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. 

Στην ενέργεια και τις εταιρίες κοινής ωφέλειας θα δοθεί η δυνατότητα για έξυπνα δίκτυα (ηλεκτρισμού, ύδατος κτλ), που θα επιτρέψουν την απευθείας και real-time εξισορρόπησή τους, καθώς και την αυτόματη ανταπόκριση της διανομής στη ζήτηση κυρίως στις ώρες αιχμής. Μάλιστα, η «έξυπνη» διαχείριση των δικτύων προϋποθέτει τον έλεγχό του σε επίπεδο millisecond. Άλλωστε, τα «έξυπνα» δίκτυα, ναι μεν αναπτύσσονται σταδιακά, ωστόσο εξακολουθούν να στηρίζονται σε εξοπλισμό που έχει τεχνολογικά ξεπεραστεί.

Στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, τα δίκτυα νέας γενιάς έρχονται να υποστηρίξουν «ευφυείς» τεχνολογίες που μπορούν να δώσουν σημαντικές λύσεις στις πόλεις και διευκολύνουν την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Στην εκπαίδευση, τα δίκτυα νέας γενιάς θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση νέων εργαλείων και εφαρμογών, όπως η εκπαίδευση μέσω virtual reality και η διαδραστική μάθηση από απόσταση. Επίσης, θα υποστηρίξουν την ψηφιοποίηση στην αίθουσα διδασκαλίας.

Στο εμπόριο, θα γίνουν εφικτές οι αγορές μέσα από διαδραστικά εργαλεία, όπως το βίντεο, η φωνή, η χρήση virtual μέσων, αλλά και οι εφαρμογές ψηφιακών εμπειριών μέσα στα καταστήματα. Οι επιλογές τόσο για τους εμπόρους όσο και τους καταναλωτές θα είναι απεριόριστες και καινοτόμες.

Παράλληλα, οι τεχνολογίες πληροφορικής θα είναι ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογής για τα δίκτυα οπτικών ινών, καθώς θα καταστούν εφικτές εξελιγμένες λύσεις επικοινωνίας μέσω video και μαζικές υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) που απαιτούν υψηλής ποιότητας διασύνδεση.

Επίσης, τα δίκτυα οπτικών ινών υπόσχονται μία νέα εποχή στην ψυχαγωγία και την διασκέδαση, καθώς θα ενισχύσουν τη μεταφορά των ψηφιακών δεδομένων, ο όγκος των οποίων γίνεται όλο και πιο μεγάλος. Η παρακολούθηση video υψηλής ευκρίνειας 4Κ και 8Κ μαζικά από πολλές συσκευές θα γίνει εφικτή, ενώ εξ ίσου θα διευκολυνθεί και το online gaming, αλλά και οι εφαρμογές Virtual Reality.

Το όραμα της Vodafone για την κοινωνία των Gigabit πρακτικά σημαίνει:

 

  • Ασθενείς που απολαμβάνουν εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας και συμβουλές ειδικών για την διάγνωση και την μετεγχειρητική αποκατάσταση.

  • Γιατρούς που ανταλλάσουν γνώμες και συμβουλές μέσα από HD τηλεδιασκέψεις κατά την διάρκεια χειρουργείων.

  • Έξυπνα δίκτυα ενέργειας που ισορροπούν σε πραγματικά χρόνο, σταματώντας αυτόματα ενεργοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση αιχμής, χωρίς καμία απώλεια για το δίκτυο.

  • Φοιτητές και μαθητές που θα μπορούν να φοιτούν στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο από απόσταση – ακόμη και από διαφορετικές χώρες – και να συμμετέχουν στην παράδοση real time μέσα από HD video.

  • Ερευνητές που θα μπορούν να μοιράζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων  online.

  • Πόλεις που θα λύνουν προβλήματα ρύπανσης, κυκλοφορίας και φροντίδας για τους ηλικιωμένους, συλλέγοντας δεδομένα μέσα από συσκευές Internet of Things.

  • Gamers που μπορούν να συμμετέχουν σε online παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) με φίλους τους που βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή