Ο γαλλικός Τύπος για τον εκλογικό θρίαμβο του Μακρόν

Ο γαλλικός Τύπος για τον εκλογικό θρίαμβο του Μακρόν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη λέξη «θρίαμβος» αναφέρεται το σύνολο του γαλλικού τύπου, στη νίκη του κόμματος Μακρόν (LREM), κατά τον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Είναι μια ιστορική νίκη» υπογραμμίζει η «Λε Μοντ», όπως «ιστορικό είναι και το ποσοστό αποχής». Οι Γάλλοι ψήφισαν «για ν' αφήσουν ελεύθερα τα χέρια του προέδρου» υπογραμμίζει.

«Ξεσκόνισμα» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της Λιμπερασιόν: «Αρχάριος στην πολιτική ο Μακρόν, ετοιμάζεται να δώσει το πιο εντυπωσιακό χτύπημα της Πέμπτης Δημοκρατίας. Το κίνημά του αναμένεται να πλημμυρίσει το Κοινοβούλιο με ένα κύμα νεοφώτιστων κατακτητών. Ευθύς εξ' αρχής, ο Μακρόν θεώρησε την γήρανση και ερείπωση των παραδοσιακών κομμάτων. (…) Έτσι με μια ομάδα από «στρατιωτάκια» που κατηύθυνε με το ραβδί, πέτυχε μια καταδρομική επιχείρηση, σωριάζοντας τις σάπιες υποδομές. Μια σελίδα εντελώς καινούργια ανοίγει για τη χώρα» καταλήγει ο συντάκτης.

«Ο Μακρόν οδεύει προς μια συντριπτική πλειοψηφία» τιτλοφορεί η «Λε Φιγκαρό». «Ποιος να το πίστευε;» Λέει στο κύριο άρθρο που τιτλοφορεί «ανατίναξη με δυναμίτη». Ποιος να το έλεγε ότι ένα πολιτικό κίνημα που δεν υπήρχε πριν από δύο χρόνια, θα ήταν ικανό να αρπάξει μια θρασεία πλειοψηφία στη Βουλή, αναστατώνοντας συγχρόνως ένα πολιτικό τοπίο που για χρόνια το βλέπαμε ως αμετάβλητο». Ο συντάκτης υπογραμμίζει στη συνέχεια ένα είδος «οφθαλμαπάτης». Θεωρεί ότι η συντριπτική νίκη του Μακρόν σε έδρες, «οφείλεται περισσότερο στο μοχλό που παρέχει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα δύο γύρων, παρά στην λαϊκή κινητοποίηση. Χθες, ένας Γάλλος στους δύο δεν ψήφισε» τονίζεται. «Αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία που δεν κατέκτησε, που είναι μια απρόβλεπτη πηγή δυσκολιών, υποχρεώνει τον Μακρόν να πετύχει» καταλήγει το δημοσίευμα.

«Το σοσιαλιστικό κόμμα σε πεδίο ερειπίων», « η κατατρόπωση του Εθνικού Μετώπου», «στα σύννεφα ο Μελανσόν, ικανοποιημένος που ξεπέρασε τους σοσιαλιστές» είναι άλλοι τίτλοι εσωτερικών αναλύσεων της «Λε Μοντ», ενώ η Λιμπερασιόν υπογραμμίζει την «εκπληκτική δυναμική επιστροφή μιας κατακουρασμένης Πέμπτης Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή