ΕΛΛΑΔΑ

Γήπεδο ΑΕΚ: Ανοίγει ο δρόμος για έκδοση της οικοδομικής άδειας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στον ορισμός της υπηρεσίας η οποία θα ελέγξει -αντί του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- μια μελέτη που είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί το αρχικό στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης του γηπέδου της ΑΕΚ προχώρησε σήμερα το υπουργείο Υποδομών. Ο λόγος για την υψομετρική μελέτη (μια τεχνικής φύσης μελέτη που είναι απαραίτητη όταν δεν υπάρχει οριστικά διαμορφωμένο πεζοδρόμιο), για την έγκριση της οποίας απαιτείται γνωμοδότηση του οικείου δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας (που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην ανέγερση του γηπέδου) στην υψομετρική μελέτη οδήγησε σε μακρά διαμάχη με την ΑΕΚ, καθώς ο δήμος αρνούνταν να γνωμοδοτήσει ζητώντας συνεχώς επιπρόσθετες διευκρινίσεις.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η Πολιτεία αποφάσισε τη «μετακίνηση» της αρμοδιότητας με φωτογραφική ρύθμιση στον ν.4467/2017 (νόμος για τους δασικούς χάρτες), σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις γηπέδων άνω των 15.000 θέσεων το υπουργείο Υποδομών μπορεί να εγκρίνει την εκπόνηση ή έγκριση μελετών ή τμημάτων μελετών. Όπως προβλέπεται στη σημερινή απόφαση του υπουργείου Υποδομών, τον έλεγχο και την έγκριση της υψομετρικής μελέτης θα κάνει για λογαριασμό της Πολιτείας η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών.

Δεν είναι πάντως η πρώτη ρύθμιση που έγινε για τη συγκεκριμένη υπόθεση: η ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ θα γίνει εφικτή χάρη σε ειδική ρύθμιση στον νόμο για το Ρυθμιστικό της Αθήνας (ν.4277/14), με την οποία ξεπεράστηκαν προηγούμενες αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε άλλες, παρελθούσες ειδικές ρυθμίσεις. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του γηπέδου.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ