Τι χρειάζεται ο σκύλος σου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ δεν ήταν ανθρώπινο προνόμιο -ή ανάγκη- η ιεράρχηση. Αντίθετα, την κληρονομήσαμε από τα ζώα, γιατί όλοι οι οργανισμοί έχουν πεπερασμένους ενεργειακούς πόρους και η σώφρων διαχείρισή τους ήταν ανέκαθεν μυστικό επιβίωσης. Έτσι λοιπόν, ως απάντηση σε μια ερώτηση που συχνά πυκνά εμφανίζεται από αναγνώστες της στήλης, ελάτε να δούμε μαζί την πεντάδα των πρώτων αναγκών ενός συντρόφου- σκύλου.

Η φυσική σου παρουσία

Το πιο σημαντικό για ένα αγελαίο ζώο που έχουμε πείσει ότι ανήκει στην ανθρώπινη αγέλη είναι το να είσαι εκεί. Όσο πιο πολύ μπορείς, όσο πιο κοντά γίνεται. Έχω ξαναγράψει ότι ένα τεράστιο σκυλί σε μια γκαρσονιέρα είναι απείρως πιο ευτυχισμένο από ένα toy dog σε ένα μέγαρο. Αρκεί να βρίσκεται κολλημένο στο αφεντικό του, 25 ώρες το 24ωρο, αν είναι δυνατόν. Γι’ αυτό, φρόντισε να αποκτήσεις τον σκύλο που μπορείς να έχεις δίπλα σου, στο αυτοκίνητο, στο μηχανάκι, στη δουλειά, στην αναψυχή, στις διακοπές. Σκύλος που μένει μόνος του 12 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, υποφέρει από τον αποχωρισμό, την ανία, τον φόβο ότι δεν θα ξαναγυρίσεις. Και αυτή είναι η χειρότερη ποινή που μπορείς να του επιβάλεις.

Ελκυστική ρουτίνα

Όταν λέμε ότι τα σκυλιά αγαπούν τη ρουτίνα, δεν εννοούμε ότι τους αρέσει να κάνουν κάθε μέρα ανούσια πράγματα. Ρουτίνα, για το σκυλί, είναι η τήρηση ενός χρονοδιαγράμματος χωρίς μεγάλες αποκλίσεις. Τα σκυλιά αγαπούν να τρώνε την ίδια ώρα, να κοιμούνται την ίδια ώρα, να βγαίνουν βόλτα την ίδια ώρα. Αλλά μέσα σε αυτή την καλοδεχούμενη «ρουτίνα», η εναλλαγή των ερεθισμάτων είναι πάντα ευπρόσδεκτη – αν όχι επιβεβλημένη. Και αυτό σημαίνει «βόλτα την ίδια ώρα, αλλά όχι απαραίτητα στην ίδια διαδρομή ή στο ίδιο πάρκο, κάθε φορά». Για να ευτυχήσει ο σκύλος σας, σκεφτείτε ότι θέλει να τον εκπλήσσετε κάθε τόσο με νέες πρωτοβουλίες. Επίσης, και κατά παράβαση της ρουτίνας, τα σκυλιά λατρεύουν τις διακοπές όσο κι εσείς!

Καλή διατροφή

Ό,τι νομίζεις ότι εξοικονομείς από μια φτηνή τροφή θα το πληρώσεις στον κτηνίατρο. Μάθε αυτό το μάντρα απέξω, γιατί είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η κακή διατροφή έχει σωρευτικό αποτέλεσμα και οι δυσάρεστες συνέπειές της θα φανούν από τη μέση ηλικία του ζώου σου, όταν θα είναι ήδη αργά. Διάλεξε λοιπόν έναν σκύλο που μπορείς να καλοταΐζεις (γιατί άλλο 70 γραμμάρια μιας ακριβής τροφής την ημέρα και άλλο 400…).

Ο κτηνίατρος που εμπιστεύεσαι

Αν επιλέγεις κτηνίατρο με κριτήριο τη γεωγραφική εγγύτητα, έχεις κάνει ήδη λάθος. Ο γιατρός του σκύλου σου είναι ο δεύτερος άνθρωπος μετά από σένα που θα ενδιαφερθεί γι’ αυτόν. Ρώτα, άκουσε κριτικές, γνώρισε αρκετούς και διάλεξε αυτόν που θα εμπιστευτείς πρώτα εσύ. Και ας είναι «ακριβότερος». Η φτήνια τρώει τον παρά και στην υγεία.

Συνέπεια

Κανονικά, αυτό το πέμπτο σημείο υπερκαλύπτει όλα τα προηγούμενα. Συνέπεια σημαίνει ότι είσαι εκεί, ψυχή τε και σώματι, για όλες τις ανάγκες του σκύλου σου. Αλλά το διαχωρίζω μόνο και μόνο επειδή θέλω να καταλάβεις ότι η συνέπεια του πρώτου χρόνου συμβίωσης με έναν σκύλο είναι ευκολότερη υπόθεση απ’ ό,τι μετά την πρώτη δεκαετία της ζωής του. Όταν ο σκύλος σου θα γεράσει, θα πάψει να είναι «διασκεδαστικός», θα γίνει γκρινιάρης και ευαίσθητος, θα πονάνε τα κόκαλά του, θα του συμβαίνουν διάφορα «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι… Όταν θα πρέπει -μη φοβάσαι τη λέξη- να τον γηροκομήσεις. Κράτα το αυτό υπόψη από την πρώτη μέρα που υποδέχεσαι το κουτάβι στο σπίτι σου, και θα παραμείνεις ένας άξιος σκυλοσύντροφος μέχρι την τελευταία. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή