Σπιτικό λικέρ: η επιστροφή!

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε καλοκαίρι των παιδικών μου χρόνων θυμάμαι κοντόχοντρες γυάλες με βύσσινα και ζάχαρη να λιώνουν αργά και βασανιστικά στον ήλιο, σ’ όλες τις ταράτσες και στα μπαλκόνια των αθηναϊκών –και όχι μόνο– σπιτιών. Έτσι φτιαχνόταν το πατροπαράδοτο τσέρι, απαραίτητο κέρασμα μαζί με τα σοκολατάκια ή τον καφέ. Κάποια στιγμή τα σπιτικά λικέρ έγιναν «ξεπερασμένα» και σχεδόν χάθηκαν. Τώρα όμως που όλα αλλάζουν, αναζητάμε στηρίγματα σε παλιές καλές στιγμές και αναμνήσεις. Μία απ’ αυτές είναι τα τετράδια με συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς. Έτσι κάπως οι φίλες μου άρχισαν να φτιάχνουν λικέρ βύσσινο τα καλοκαίρια και να το σερβίρουν με καμάρι τον χειμώνα στα πάρτι και στα τραπέζια. Υπέροχη ιδέα! Γιατί να μην εγκλωβίσουμε σε μπουκάλια τα φρούτα του καλοκαιριού και μαζί μ’ αυτά τις όμορφες στιγμές; Κάθε γουλιά κι ένα στιγμιότυπο. Όσο για συνταγές; Αν δεν έχει η μαμά ή κάποια θεία, θα τις  αναζητήσουμε στο διαδίκτυο και δεν θα απογοητευτούμε! Ξεκινάμε! 

Η διαδικασία παρασκευής ενός σπιτικού λικέρ είναι απλούστατη, αλλά χρειάζεται υπομονή μηνών για να ωριμάσουν και να ζυμωθούν τα υλικά. Δεν επιχειρούμε να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής με βράσιμο ή ψηλές θερμοκρασίες, γιατί το γευστικό αποτέλεσμα θα μας απογοητεύσει. Οπλιζόμαστε με υπομονή και ακολουθούμε τις συνταγές με ακρίβεια. 

Επίσης προσέχουμε το θέμα του αλκοόλ. Θα το αναζητήσουμε στα ειδικά μαγαζιά που πωλούν οινόπνευμα ποτοποιίας, που προέρχεται από απόσταξη γεωργικής προέλευσης και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το καθαρό οινόπνευμα που πωλούν τα φαρμακεία. Εναλλακτικά, μια υψηλόβαθμη, ουδέτερη σε γεύση βότκα ή ένα επίσης υψηλόβαθμο –χωρίς γλυκάνισο– τσίπουρο θα κάνουν τη δουλειά τους. Ακόμη, αν η συνταγή αναφέρει νερό και το νερό του δικτύου είναι χλωριωμένο, προτιμάμε ένα ουδέτερο εμφιαλωμένο ή απεσταγμένο νερό. Τέλος, η ζάχαρη όταν αναφέρεται είναι πάντα λεπτή και άσπρη. Ούτε άχνη ούτε σκούρα ακατέργαστη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τώρα, για να μπορούμε να σερβίρουμε τα λικέρ μας με τα πρώτα χειμωνιάτικα κρύα! ■

 

Λικέρ Ροδάκινο 

1 λίτρο βότκα / 750 γρ. ροδάκινα / 350 γρ. ζάχαρη

Διαλέγουμε ώριμα ροδάκινα, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα λιώνουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι, πιέζοντας για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό και πολτό. Προσθέτουμε τη βότκα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί με μια ξύλινη κουτάλα. Κλείνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για έναν μήνα. Φιλτράρουμε σε μπουκάλια, τα κλείνουμε και περιμένουμε έναν ακόμα μήνα σε δροσερό σκοτεινό χώρο. 

Πρόταση 1: λευκόσαρκα λεμονάτα ροδάκινα για περισσότερο άρωμα και πιο διαυγές χρώμα, καθώς και μια βότκα αρωματισμένη με ροδάκινο.

Πρόταση 2: σε ποτήρι της σαμπάνιας δύο δάχτυλα λικέρ ροδάκινο και ένα κομμάτι φρέσκο φρούτο. Απογεμίζουμε με prosecco.

Αν οι σπιτικές παρασκευές μοιάζουν βουνό, υπάρχει πάντα η «έτοιμη» λύση. Στα ράφια της ηλεκτρονικής κάβας 

www.kylix.gr ανακαλύψαμε:

Midori λικέρ πεπόνι, 16,60 € 

Sourz λικέρ πράσινου μήλου, 12,10 € 

Marie Brizard Fraise (φράουλα), 12,00 € 

Wenneker Watermelon (καρπούζι), 13,50 € 

De Kuyper grapefruit, 14,50 € 

Merlet crème de peche (ροδάκινο), 23,90 € 

Giffard Abricot premium (βερίκοκο), 19,00 €  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή