Συμφωνία μόνο για δόση αναμένουν ξένες τράπεζες στο Eurogroup της Πέμπτης

Συμφωνία μόνο για δόση αναμένουν ξένες τράπεζες στο Eurogroup της Πέμπτης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συμφωνία που θα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης, αλλά δεν θα προσθέτει κάτι σημαντικό στις προτάσεις του προηγούμενου Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, παραπέμποντας έτσι το QE και την έξοδο στις αγορές για αργότερα, είναι το βασικό σενάριο που περιγράφουν σε χθεσινές αναλύσεις τους τραπεζικοί οργανισμοί.

Ενας εξ αυτών, μάλιστα, η Bank of America, δεν αποκλείει τον κίνδυνο ατυχήματος και ένα νέο έκτακτο Eurogroup στις 22 Ιουνίου. Οπως επισημαίνει, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και ίσως είναι πολύ νωρίς να κλείσει η συμφωνία. Οταν κινείσαι πολύ κοντά στον άνεμο, είναι πιθανό να συμβούν ατυχήματα, προσθέτει.

Πάντως, η τράπεζα θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί συμφωνία στη βάση της πρότασης που κατατέθηκε στις 22 Μαΐου και είχε απορρίψει τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ «επί της αρχής» και την εκταμίευση της δόσης. Για τα υπόλοιπα, αναφέρει, η Ελλάδα θα χρειαστεί να περιμένει τις γερμανικές εκλογές, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δείχνει όλο και πιο απίθανο.

Η γαλλική BNP είναι λίγο πιο αισιόδοξη ως προς το QE υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις του Eurogroup ίσως δίνουν έναν θετικό τόνο σχετικά με τις προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων, αλλά στο μέλλον. Βραχυπρόθεσμα, οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα είναι αρκετές για την ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, εκτιμά η τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, οι προοπτικές επιστροφής στις αγορές απομακρύνονται.

Η τράπεζα προβλέπει κι αυτή ως βασικό σενάριο μια συμφωνία που δεν θα επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση, παρότι ίσως υπάρξει λίγο μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, ίσως το ΔΝΤ αποχωρήσει σταδιακά εντελώς από το ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ούτε η Citi αναμένει αξιοσημείωτη ελάφρυνση χρέους. Η γαλλική πρόταση, εκτιμά η τράπεζα, ίσως αλλάξει οριακά μόνο τις συζητήσεις για αξιολόγηση του χρέους. Οπως και οι άλλες τράπεζες, η Citi δεν προβλέπει βραχυπρόθεσμα ένταξη στο QE oύτε επιστροφή στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή