Ράλι γαλλικών ομολόγων λόγω Μακρόν

Ράλι γαλλικών ομολόγων λόγω Μακρόν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικράτηση του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, χθες, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, και η βάσιμη προοπτική ότι θα κατακτήσει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ερχόμενη Κυριακή οδήγησαν σε σημαντική μείωση και του γαλλικού κόστους δανεισμού. Η απόδοση των γαλλικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκε χθες κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Η διαφορά (spread) σε σχέση με τα αντίστοιχης διάρκειας γερμανικά κρατικά ομόλογα μειώθηκε χθες στις 35 μονάδες βάσης, ενώ στις αρχές της άνοιξης η διαφορά είχε φτάσει τις 70 μονάδες βάσης. Μάλιστα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανέφερε χθες πως είναι πιθανόν να αναβαθμίσει τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση Μακρόν και στις βουλευτικές εκλογές.

Ο περιορισμός των πολιτικών ρίσκων σε Γαλλία και σε Ιταλία ευνόησε γενικότερα τα κρατικά ομόλογα της λεγόμενης περιφέρειας (αν και υπάρχουν και άλλα, καθαρά τοπικά αίτια, ανάλογα με την περίπτωση). Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε χθες στο 5,876% από 6,08% την προηγούμενη Παρασκευή. Η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 2,97%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Ανάλογη είναι η πορεία και των ισπανικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς να μειώνεται στο 1,39%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο. «Αυξάνεται η εμπιστοσύνη προς την Ευρωζώνη, ενώ περιορίζονται τα πολιτικά ρίσκα», σχολίασε στο Reuters o αναλυτής της RBC Πέτερ Σάφρικ. «Τα (οικονομικά) στοιχεία είναι ισχυρά και η ΕΚΤ διατηρεί χαλαρή νομισματική πολιτική, οπότε έχουμε αυτό το καλό σενάριο για την αγορά ομολόγων», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή