Συλλήψεις πολιτικών και διαδηλωτών στη Ρωσία

Συλλήψεις πολιτικών και διαδηλωτών στη Ρωσία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η σύλληψη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, οι μαζικές προσαγωγές διαδηλωτών και η πλήρης αποσιώπηση των κινητοποιήσεων από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν απέτρεψαν χθες τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη Ρωσία, με αίτημα την καταπολέμηση της κυβερνητικής διαφθοράς.

«Ρωσία χωρίς Πούτιν», «Η Ρωσία θα ελευθερωθεί» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές στην κεντρική λεωφόρο Τβέρσκαγια, κοντά στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές αριθμούσαν 4.500, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ήταν λίγες δεκάδες χιλιάδες. Οι Αρχές διέλυσαν τη διαδήλωση με γκλομπς και προχώρησαν σε μαζικές προσαγωγές, καθώς, σύμφωνα με την άδεια που είχαν λάβει οι διοργανωτές, η συγκέντρωση θα έπρεπε να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο της Μόσχας. Η επιλογή της κεντρικής τοποθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι οδήγησε στη σύλληψη του Ναβάλνι, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στην κινητοποίηση, προσέφερε και αμίμητα φωτογραφικά ενσταντανέ. Δίπλα στη διαδήλωση της Μόσχας βρισκόταν σε εξέλιξη γιορτή μνήμης της ρωσικής ιστορίας, με αποτέλεσμα διαδηλωτής να σκαρφαλώσει σε ομοίωμα οχυρού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με πανό που αποκαλούσε τον πρόεδρο Πούτιν ψεύτη, προτού τον ρίξει στο έδαφος ηθοποιός ντυμένος Σοβιετικός στρατιώτης.

«Θέλω αλλαγές», έγραψε ο Ναβάλνι την περασμένη εβδομάδα. «Θέλω να ζήσω σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος και θέλω οι φόροι μας να γίνονται δρόμοι, σχολεία και νοσοκομεία, όχι γιοτ, παλάτια και αμπελώνες». Η δημοτικότητα του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης είναι πολύ μικρότερη από τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή