Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη κεντρική πλατεία Τιράνων

Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη κεντρική πλατεία Τιράνων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Στo τολμηρό βήμα της πεζοδρόμησης της αχανούς κεντρικής πλατείας των Τιράνων, της πλατείας Σκεντέρμπεϊ, προχώρησε ο σοσιαλιστής δήμαρχος της αλβανικής πρωτεύουσας Εριόν Βελιάτζ, σε μια ανάπλαση που ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ώστε να αντλήσει το κυβερνών κόμμα πολιτική υπεραξία από τη μεγάλη συναυλία των εγκαινίων.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους πεζοδρομημένους χώρους της Ευρώπης, σε σχέδια του βελγικού αρχιτεκτονικού γραφείου 51N4E, το οποίο είχε κερδίσει το 2008 τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Η ανάπλαση και η πεζοδρόμηση της πλατείας είχαν μετατραπεί σε μήλο της έριδος ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα της χώρας, καθώς οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει επί δημαρχίας του σοσιαλιστή Εντι Ράμα και σταμάτησαν όταν εξελέγη στη δημαρχία ο συντηρητικός Λουλεζίμ Μπάσα.

Οι δύο πρώην δήμαρχοι είναι τώρα επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ το 2015 τα Τίρανα πέρασαν ξανά στα χέρια των σοσιαλιστών, οι οποίοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο ανάπλασης. Επειτα από εργασίες που διήρκεσαν 10 μήνες, η πλατεία άνοιξε το Σαββατοκύριακο για το κοινό. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι περιβάλλεται από μία ζώνη πρασίνου, «ώστε o κενός χώρος να μην είναι ορατός παρά μόνο όταν διασχίσει κανείς το πράσινο», όπως λένε οι αρχιτέκτονες. Από τις πολύχρωμες πέτρες του δαπέδου, που προέρχονται από όλα τα σημεία της Αλβανίας και από όλες τις χώρες της γης στις οποίες ζουν Αλβανοί, ξεπηδούν πίδακες στους οποίους δροσίζονται παιδιά, ενώ οι δεξαμενές τους αναπληρώνονται από το νερό της βροχής. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης της νέας πλατείας διαθέτει ώς και χώρο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι επικριτές της ανάπλασης στηλιτεύουν το κόστος (13 εκατ. ευρώ), ενώ θεωρούν ότι η πεζοδρόμηση δεν συνοδεύθηκε από επαρκή μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων. «Μόνο με τη χρήση θα δούμε πώς λειτουργεί η πλατεία» είπε ο δήμαρχος Εριόν Βελιάτζ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή